Evenimentul Zilei > Justitie > Fost baron PSD solicită anularea condamnării la închisoare. Ce a decis Instanța
Fost baron PSD solicită anularea condamnării la închisoare. Ce a decis Instanța

Fost baron PSD solicită anularea condamnării la închisoare. Ce a decis Instanța

Cristian Rizea, fost baron și deputat PSD, a depus o contestație în anulare la instanța supremă cu privire la pedeapsa de 4 ani si opt luni de închisoare.

La termenul de luni, 7 septembrie, cauza a fost amânată pentru 5 octombrie.

Fostul lider PSD a fost condamnat definitiv 4 ani si opt luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, scrie justnews.

În primăvara anului acesta, fostul deputat PSD a scris o carte, „Spovedania lui Rizea”, în care prezintă cum mai multe nume importante din afaceri, politică presă și actuali ofițeri de informații ar fi implicați în grupuri infracționale care au „pus la cale jefuirea României”.

După ce  a fost dat în urmărire internațională, fostul deputat a fost localizat la Chișinău.  Ministerul Justiției de la București a transmis autorităților Republicii Moldova o cerere de delegare a executării pedepsei în cazul lui Cristian Rizea, însă el nu poate fi trimis înapoi în România  pentru că în Constituția Republicii Moldova există prevederea potrivit căreia „cetățenii Republicii Moldova nu pot fi extrădați sau expulzați din țară”.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

„În perioada septembrie – decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi”, precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă.

În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii „astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, arăta DNA.

Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, explicau procurorii.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: