Focare de boli în fântânile din judeţele Vrancea şi Mehedinţi
- Adam Popescu
- 4 iulie 2008, 03:00
Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Mehedinţi avertizează că apa din fântânile de pe străzile din Drobeta-Turnu- Severin este nepotabilă.
„Analizele de laborator arată că apa din 23 de puţuri din Severin are un conţinut foarte mare de escherichia coli, streptococi fecali şi coliformi totali. Au fost recoltate probe din fântânile publice şi din reţelele de alimentare din Drobeta-Turnu-Severin, iar rezultatele analizelor de laborator sunt îngrijorătoare: 17 fântâni sunt neconforme microbiologic“, spune Stela Firu, directorul ASP Mehedinţi. Cu toate acestea, nicăieri prin oraş nu au apărut plăcuţe de avertizare a populaţiei privind riscurile la care se expun în cazul în care consumă apă din fântânile cu pricina. Apă cu nitraţi Nici apa din fântânile şi reţelele de distribuţie din zeci de localităţi vrâncene nu este potabilă. Potrivit unui raport al ASP Vrancea, în 70% dintre fântânile din mediul rural, apa conţine concentraţii mari de substanţe organice şi bacteriologice.
„În urma analizelor s-au descoperit germeni patogeni şi nitraţi peste limita admisă în patru localităţi. În comunele Băleşti, Dumitreşti, Soveja şi Slobozia Bradului, apa distribuită prin instalaţiile centrale nu este potabilă, iar populaţia a fost atenţionată să nu o folosească“, spune dr. Cornelia Drăgună, directorul ASP. În alte 15 localităţi, cum ar fi oraşele Mărăşeşti şi Panciu, s-a constatat că apa nu este tratată corespunzător din cauza instalaţ iilor care funcţionează defectuos.