Evenimentul Zilei > Actualitate > Sindicatele vor 3 miliarde de euro în plus de la FMI
Sindicatele vor 3 miliarde de euro în plus de la FMI

Sindicatele vor 3 miliarde de euro în plus de la FMI

Membrii echipei de evaluare a FMI şi reprezentanţii Băncii Naţionale (BNR) discută la această oră, în vederea elaborării Scrisorii de Intenţie. Sindicatele, care se vor întâlni după-amiază cu Jeffrey Franks, vor suplimentarea împrumutului acordat României cu 3 miliarde de euro.

Cartel Alfa, prin vocea vicepreşedintelui Petru Dandea, a anunţat că va solicita Fondului Monetar Internaţional suplimentarea cu 3 miliarde euro a împrumutului, în vederea cofinanţării proiectelor derulate cu fonduri europene.

"Vom solicita ca în scrisoarea de intenţie să fie inclusă o prevedere de suplimentare a acordului financiar cu trei miliarde de euro, sumă direcţionată strict pentru pre-finanţarea proiectelor europene. Dacă ni se va spune că este imposibilă o procedură de amendare a acordului în acest sens, vom solicita ca tranşele finale de împrumut să nu fie direcţionate numai către BNR, ci în marea lor majoritate către bugetul de stat, cu destinaţia strictă pentru pre-finanţarea proiectelor europene", a declarat Petru Dandea.

Reprezentanţii patronatelor au declarat, după întrevederea avută cu FMI, că România ar trebui să împrumute o sumă consistentă, pentru a susţine marile proiecte de investiţii publice.

Discuţii la BNR

Înainte de a intra la discuţii, atât guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât şi şeful comisiei FMI, Jeffrey Franks, au evitat să facă declaraţii înainte de a intra la discuţii, potrivit Agerpres.

Misiunea de evaluare a FMI îşi va încheia vizita în România pe 4 august, când vor fi prezentate şi concluziile raportului. În funcţie de acestea, conducerea FMI va decide dacă va acorda României din următoarea tranşă din împrumutul acordat ţării noastre.

România a încheiat acorduri de finanţare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială în valoare de aproape 20 de miliarde de euro.