Evenimentul Zilei > International > FITILUL a fost APRINS: Kilometrul Pătrat de la care poate izbucni Al Treilea Război Mondial!
FITILUL a fost APRINS: Kilometrul Pătrat de la care poate izbucni Al Treilea Război Mondial!

FITILUL a fost APRINS: Kilometrul Pătrat de la care poate izbucni Al Treilea Război Mondial!

Acum câteva zile, rabinul Yehuda Glick îl ironiza pe un ziarist american care îi spunea că prin acțiunile sale ar putea provoca Al Treilea Război Mondial. Miercuri seara, Glick a fost împușcat în centrul Ierusalimului, fiind rănit grav.

Într-o acțiune fulger a poliției israeliene în colaborare cu forțele speciale Shin Bet, a fost identificat suspectul în persoana unui anume Moataz Hejazi, de 32 de ani, membru al organizației Jihadului Islamic, și ucis în urma unui schimb de focuri în zona de est a Ierusalimului, scrie Jerusalem Post.

În urma incidentului, motivând că vrea să prevină tulburări sociale, guvernul a decis închiderea Esplanadei Moscheilor din Ierusalim. Pentru prima dată din 1967 încoace. Măsura decisă de premierul Netanyahu a fost catalogată de șeful Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, drept „o declarație de război la adresa poporului palestinian și a locurillor sale sfinte”.

Implicarea Rabinului Glick și a Esplanadei Moscheilor (al treilea loc sfânt din lume pentru musulmani) fac din acest scandal unul exploziv, care poate arunca efectiv întreaga lume în aer. Născut în Statele Unite, Yehuda Glick este unul dintre activiștii religioși evrei care propovăduiesc construirea celui de-Al Treilea Templu chiar pe locul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, cea închisă acum. Construirea celui de-Al Treilea Templu va coincide, potrivit credinței iudaice, cu momentul venirii pe pământ a lui Mesia.

Întreaga miză a războiului religios care se poartă în Ierusalim este o bucată de teren nu mai mare de 1 kilometru pătrat, unde se află locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste ale lumii: creștinismul, iudaismul și islamul. Creștinii se închină la Biserica Sfântului Mormânt, construită de Împărații Constantin și Elena în secolul IV pe locul Golgotei și al locului unde a fost înmormântat Hristos.

La câțiva pași unul de altul, sunt însă locurile sfinte ale musulmanilor și evreilor.

Evreii se roagă la Kotel (Zidul Plângerii), singurul vestigiu rămas din Al Doilea Templu, distrus în anul 70 de romani (Primul, construit de Solomon, a fost distrus în 587 î.Hr. de către babilonieni). Accesul la Zid nu a fost posibil decât după ce armata israeliană a cucerit Ierusalimul de Est în 1967, ceea ce a alimentat elanurile mesianice ale evreilor ultra-ortodocși.

(În imaginea de mai jos, Rabinul Yehuda Glick având în spate Moscheea Al-Aqsa)

Musulmanii se roagă chiar deasupra, pe Esplanada Moscheilor, pe care evreii o numesc Muntele Templului, unde au fost construite în secolul al VII-lea Moscheea Al-Aqsa („Îndepărtata”, ca o referire la locurile sfinte, Mecca și Medina, aflate în Arabia Saudită) și Cupola Stâncii, cu acoperișul aurit grație unui dar al Regelui Iordaniei. Sub cupolă se află o stâncă de pe care se spune că s-ar fi înălțat la ceruri profetul Mahomed, călare pe calul său alb, Buraq. Pe stâncă se poate observa, într-adevăr, urma unei copite de cal.

Ierusalimul a păstrat din vremea cuceririi otomane (Soliman Magnificul a înălțat zidurile orașului și, nemulțumit de lucrări, i-a executat pe cei doi arhitecți, ale cărăr morminte sunt chiar lângă poarta Jaffa) tradiția autogestiunii comunităților. De aceea, practicile religioase sunt foarte riguros reglementate.

După cucerirea din 1967, ministrul Apărării israelian Moshe Dayan a decis să lase autorității musulmane tradiționale, Waqf, gestiunea locurilor sfinte ale Islamului. Astfel că evreii nu aveau voie să se roage pe Esplanada Moscheilor. Teoretic. Practic, însă, adeseori, grupuri de evrei merg pe Esplanadă și bravează, murmurând rugăciuni. Printre cei care conduceau astfel de grupuri era și Yehuda Glick, cel grav rănit miercuri seara, unul dintre animatorii grupului ultra-ortodox Credincioșii Muntelui Templului.

În paralel cu bătăliile politice și cu luptele terestre, cu problemele atât de sensibile ale frontierelor, există un adevărat război religios pentru cucerirea Cerului, pornind de la o colină plină de încărcătură religioasă. Miercuri seara, prin rănirea gravă a rabinului Glick și uciderea jihadistului Hejazi, s-a deschis o nouă poartă a războiului.

Un think tank american estima recent că Al Treilea Război Mondial ar putea începe de la acel kilometru pătrat din Ierusalim, dacă Moscheia Al-Aqsa va fi distrusă de Israel. Rabinul Glick a râs de ziaristul care i-a adus aminte de profeția respectivă. Câteva zile mai târziu a fost împușcat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: