Evenimentul Zilei > International > „Fiță” sau mutare strategică? Planul lui Trump dă peste cap mapamondul
„Fiță” sau mutare strategică? Planul lui Trump dă peste cap mapamondul

„Fiță” sau mutare strategică? Planul lui Trump dă peste cap mapamondul

Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat, în discuțiile cu consilierii săi, că ar putea cumpăra insula Groenlanda, teritoriu autonom danez.

Încă nu este clar cât de serioasă este ideea liderului de la Casa Albă, informează publicația The Wall Street Journal, citând surse familiare cu discuțiile.

Trump a menționat acest subiect cu ocazia unor întrevederi, la dineuri și în treacăt, întrebându-se consilierii dacă SUA pot achiziționa Groenlanda, ascultând cu interes discuțiile privind abundența resurselor naturale și importanța geopolitică a insulei și, potrivit unor persoane, a cerut unui consilier de la Casa Albă să analizeze ideea.

Cu o populație de 56,000 de locuitori, Groenlanda face parte din Danemarca, având o largă autonomie internă, însă Copenhaga decide asupra chestiunilor de securitate și politică externă. În urma unui referendum în 1982, locuitorii insulei au decis retragerea din Uniunea Europeană.

Casa Albă și Departamentul de Stat de la Washington nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor americani de a comenta informațiile.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: