Evenimentul Zilei > Actualitate > Firmele în insolvenţă, discriminate de Fisc. Studiu de caz: piaţa presei
Firmele în insolvenţă, discriminate de Fisc. Studiu de caz: piaţa presei

Firmele în insolvenţă, discriminate de Fisc. Studiu de caz: piaţa presei

În timp ce unele trusturi media afl ate în prag de insolvenţă au trebuit să suporte imediat "represaliile" Fiscului, altele au benefi ciat de un tratament echitabil.

Pe data de 14 februarie, Editura Evenimentul şi Capital (EEC) a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere privind intrarea companiei în insolvenţă. Tribunalul ar trebui să se pronunţe în acest sens pe 26 februarie. La doar câteva zile de la depunerea cererii la tribunal, conturile companiei au fost blocate de fisc. Pe data de 19 februarie, fiscul a primit din partea editurii o solicitare în care cerea următoarele lămuriri: ce măsuri asigurătorii se instituie firmelor care aşteaptă aprobarea cererii de insolvenţă de către instanţă şi ce precedente, de tipul EEC, există. Nici până acum nu s-a primit un răspuns. EVZ vă prezintă prevederile legale în cazul executării silite şi cum stau lucrurile în realitate.
Paşii executării silite
Legea este destul de ambiguă când vine vorba de condiţiile în care se face executarea silită, ceea ce duce la abuzuri. Se conturează, însă, câteva etape ale procedurii.
Pasul 1. Titlul executoriu ar trebui să vină în 15 zile de la înştiinţarea de plată.
Pasul 2. Dacă nu se face plata, urmează executarea silită. Potrivit legii sunt puse sub sechestru şi, eventual, valorificate bunurile care nu sunt direct folosite în activitatea care este principala sursă de venit şi bunurile care nu sunt destinate nemijlocit pentru desfăşurarea activităţii care constituie principalul obiect de activitate. Cel mai des, Fiscul trece la popriri de conturi bancare. În acest caz, singurele plăţi care se mai pot face sunt pentru salarii, taxe şi impozite.
Pasul 3. Debitorii pot să ceară în instanţă suspendarea executării silite. Aceştia pot cere eşalonarea plăţilor. Sunt cazuri în care Fiscul aprobă înlesniri la plată, însemnând eşalonarea datoriilor.
Pasul 4. Executarea se poate suspenda dacă Fiscul aprobă eşalonarea la plată cerută de debitor. Totodată, firma trebuie să arate fiscului un plan de redresare financiară.
Tratament discriminator
Pe site-ul ANAF, sunt liste cu zeci de mii de firme cu datorii, taxe şi impozite cu termenul legal de plată depăşit, dar nu toate se află în executare silită. Tratamentul, deşi conform legii trebuie să fie nediscriminator, de fapt este diferit. Există datornici cu istoric foarte vechi care, deşi oficial, se află în procedură de executare, în realitate beneficiază de înţelegerea ANAF. În acest caz sunt, de exemplu, sute de companii de stat. Este posibil ca debitorii cu situaţii asemănătoare să aibă parte de o abordare diferită.
Debitorii au dreptul la eşalonarea datoriilor, ca să scape de executare silită.


Pe 19 februarie EEC a trimis această solicitare către fisc

  • ATITUDINEA PUTERII. Acţiune ANAF, în prima zi a lui Ponta ca ministru la Finanţe: Sechestru la Evenimentul zilei!

Datorii şterse sau eşalonate pentru unele trusturi media
Datoriile pe care Editura Evenimentul Zilei şi Capital le avea către Fisc la finele anului trecut erau de circa 1,5 milioane de euro. Înainte de intrarea în insolvenţă, s-au achitat însă două milioane de lei, ceea ce scade nivelul creanţelor ANAF la un milion de euro. Grevate de datorii mult mai mari, alte companii media au avut parte de un tratament preferenţial sau cel puţin nediscriminatoriu.
Un exemplu este Adevărul Holding, trustul care editează ziarul Adevărul. Cererea de intrare în insolvenţă a grupului a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe data de 31 octombrie 2012 şi a fost judecată pe data de 9 noiembrie, scrie Mediafax. Odată cu admiterea insolvenţei, tribunalul a impus băncilor să "nu dispună de conturile debitorilor" decât dacă există o decizie în acest sens a judecătorului sindic. Măsura nu echivalează cu o blocare de conturi, cum s-a întâmplat în cazul EVZ. Potrivit paginademedia.ro, la începutul anului trecut, Adevărul Holding avea o datorie totală de circa 4 milioane de euro către Direcţia Finanţelor Publice Bucureşti.
În noiembrie 2012, Editura Intact, publisherul cotidianului Jurnalul Naţional, a intrat la rândul său în insolvenţă. Compania avea atunci, potrivit paginademedia. ro, datorii către ANAF în valoare de 168.000 de euro (circa 800.000 de lei). Nici în acest caz fiscul nu a fost la fel de "riguros".
TVR: Datorii de zeci de milioane
În mai 2012, conturile TVR au fost blocate abia după ce datoria la stat ajunsese la o cifră astronomică. Ulterior, "televiziunea controlată de stat, TVR, a găsit înţelegere la Fisc pentru datorii", a scris jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul personal. Compania are datorii de peste 160 de milioane de euro. Mai mult de jumătate din aceste datorii sunt către ANAF. "După un control al Fiscului, conturile TVR s-au deblocat în scurt timp şi s-a semnat în septembrie 2012 o înţelegere cu ANAF. De un an şi jumătate, TVR nu respectă neam eşalonarea, dar totul merge înainte", mai scrie Cătălin Tolontan. Potrivit surselor Evz, televiziunea publică pregăteşte la rândul său intrarea în insolvenţă.
Multe alte trusturi de presă, chiar din mediul privat, au beneficiat în timp de eşalonări la plată. Poate cel mai răsunător caz este cel al SC "Antena 1" S.A., membră a trustului Intact care, cu circa 10 ani în urmă, a obţinut eşalonarea de datorii în valoare de 52,3 miliarde de lei (circa 5 milioane de lei noi). Absolvită de plata a peste 37 de miliarde de lei vechi, compania nu şi-a respectat nici acum angajamentele luate.
"De un an şi jumătate, TVR nu respectă neam eşalonarea, dar totul merge înainte."
CĂTĂLIN TOLONTAN, jurnalist

  • Tolontan, despre blocarea conturilor EVZ: TVR a găsit înţelegere la Fisc pentru datorii de 100 de ori mai mari. Mircea Badea îl face "băsist delirant, cretin și abject"
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: