Firma de adus acasa de la sprit

Firma de adus acasa de la sprit

Daca ati intrecut masura la o petrecere, soferul de inchiriat va salveaza permisul si buzunarul.

O investitie initiala de 20.000 de euro, doua masini, doi soferi angajati si doi asociati. Asa a aparut, la sfarsitul anului 2005, un nou tip de business pe piata romaneasca: soferii pe care ii poti inchiria, cu jumatatea de ora, pentru a te duce acasa de la o petrecere sau pana la aeroport cand pleci din tara.

Ideea de a pune pe picioare o asemenea afacere le-a venit celor doi parteneri, Lucian Nut si Gabi Niculescu, intr-o seara, in fata unui restaurant. "Am fost la o cina de afaceri, iar la plecare am vazut cum doi barbati se rugau de taximetristi sa-i duca acasa, dar cu masina lor. Dupa ce au dat din colt in colt, doi taximetristi au fost de acord, dar le-au cerut trei milioane de lei vechi de caciula. Atunci ne-am dat seama ca e momentul sa venim cu asemenea servicii pe piata", povesteste Lucian Nut.

"Soferul meu" a aparut pe piata in noaptea de Craciun a anului 2005, dar lucrurile au inceput sa se miste mai bine abia in primavara anului trecut. In prezent, firma are opt soferi angajati full-time si inca 50 de colaboratori, gata sa raspunda oricand solicitarilor.

Temerile romanilor Parcul auto cuprinde patru masini, care sunt folosite pentru a-i recupera pe soferii de inchiriat de pe traseu. "Conceptul este unul nou in Romania si de aceea cred ca ne-am miscat mai greu. De cele mai multe ori oamenii se tem sa-si lase masina pe mana unui strain", spune Gabi Niculescu.

Acum insa au ajuns sa refuze zilnic trei-patru solicitari din cauza numarului mare de rezervari, cele mai multe dintre acestea venind din partea VIP-urilor si a oamenilor de afaceri. De altfel, cei doi asociati spera ca anul acesta sa-si amortizeze investitia initiala.

"Nu am inceput cu foarte multi bani, mai mult am investit dupa ce am demarat afacerea. Iar cel mai mult ne costa publicitatea", marturiseste Lucian Nut.

Tarife diferentiate Pentru a putea "inchiria un sofer" e bine sa va faceti rezervare macar cu cateva ore inainte, daca este vorba despre o solicitare de noapte, sau cu 24 de ore inainte, daca aveti nevoie de sofer in timpul zilei.

"Prioritate au rezervarile, iar in scurt timp vom introduce si tarife diferentiate pentru clientii mai vechi", spune Lucian Nut. Rezervarile se pot face telefonic sau prin e-mail, toate informatiile necesare fiind prezentate pe site-ul www.soferulmeu.ro.

Conducatorii auto pot fi "inchiriati" pentru jumatate de ora, contra sumei de 45 lei noi, in cazul serviciului Clasic. Daca apelati la serviciul Business, va costa 57 lei noi, dar veti avea la scara un sofer la costum negru, manusi albe si sapca cu cozoroc.

TRADITIE DE FAMILIE

Varianta newyorkeza, pe piata de aproape 50 de ani

Atunci cand s-au decis sa-si faca firma de inchiriat soferi, cei doi asociati au crezut ca fac un fel de pionierat in domeniu. Intr-adevar, serviciile de acest tip sunt la inceput in Romania, dar in strainatate exista firme ce au in spate mai mult de 40 de ani de activitate. "Am crezut ca am inventat noi roata, ca sa zic asa.

Dar dupa ceva timp ne-am gandit sa cautam pe internet firme cu profil similar din alte tari. Si atunci ne-am dat seama ca serviciile acestea functioneaza foarte bine de mult timp in state precum SUA, Australia, Elvetia, Marea Britanie, Cehia sau Ungaria", povesteste Lucian Nut.

Spre exemplu, in New York exista o firma, "Drivers on call", care are ca obiect de activitate inchirierea soferilor. Iar de pe site-ul acestei firme afli ca afacerea a fost pusa pe picioare inca de acum 48 de ani, de tatal actualului patron. Si in Olanda exista soferi de inchiriat, firma RAD Mobility oferind aceste servicii de peste 15 ani.

"Dupa ce le-am descoperit, am luat legatura cu cateva firme similare din SUA, Elvetia si Australia. Am vrut sa facem un schimb de informatii, sa vedem cu ce probleme s-au confruntat ei si cum am putea beneficia de experienta lor", explica Lucian Nut. El mai spune ca le-a fost de mare ajutor programul de fidelizare a clientilor dezvoltat de aceste firme, ideea urmand a fi pusa in aplicare cat mai curand.

O simpla rezervare telefonica sau prin e-mail si soferul de "imprumut" va duce acasa cu masina dumneavoastra

Ne puteți urmări și pe Google News