Evenimentul Zilei > Social > Firea pusă la colț. „Un bucureștean stă 720 de ore pe lună în trafic. Pe an, două luni”
Firea pusă la colț. „Un bucureștean stă 720 de ore pe lună în trafic. Pe an, două luni”

Firea pusă la colț. „Un bucureștean stă 720 de ore pe lună în trafic. Pe an, două luni”

Marcel Vela, ministrul de Interne, l-a criticat, joi seara în cadrul unei emisiuni televizate. pe primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în legătură cu traficul de coșmar din București. 

Marcel Vela, ministrul de Interne, l-a criticat, joi seara în cadrul unei emisiuni televizate. pe primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în legătură cu traficul de coșmar din București.

Vela a spus că a calculat și câte ore petrece un bucureștean în trafic și a ajuns la un număr de 720 de ore pe lună. ca atare, locuitorii Capitalei își pierd două luni pe an în trafic, în mașină.

„Traficul este infernal în București. Am făcut și o analiză. Dacă socotim o oră dimineața, când merge omul spre serviciu, și o oră după-amiaza, deci, într-o lună face cam 60 de ore în mașină, în trafic. Dacă înmulțiți cu 30 de zile face 720 de ore în trafic.

Dacă împărțiți la 12 ore active, că 12 ore, să zicem, că omul e acasă, o sa vedeți că, într-un an, bucureșteanul stă două luni în mașină, în trafic. Ceea ce este absurd! Dincolo de faptul că se consumă carburant, omul plătește din buzunar mai mulți bani și orașul este mai poluat”, a declarat ministrul.

El are și unele recomandări pentru edilul Capitalei în această problemă.

„Și mă mir de ce primarii generali ai Bucureștiului nu au găsit până acum o soluție. Eu, ca fost primar 12 ani, cred că nu dormeam noaptea din această cauză pentru a rezolva cât de cât o problemă vitală pentru cetățenii mei, pe care-i administrez ca edil.

Și-am văzut că se pasează răspunderea de la unii la alții, focusându-se toți pe Centura de ocolire a Bucureștiului.

Dar vreau să vă spun că alte orașe, istorice chiar, trăiesc aceeași modernizare auto, în sensul că s-au înmulțit autoturismele, proprietarii de mașini și străzile sau centurile nu s-au făcut imediat, în capitale europene.

Dar s-au pus la masă mai mulți oameni, cu mai multe idei, au făcut un grup de analiză și au venit cu soluții pertinente, în sensul de a fluidiza traficul și de a elimina punctele de conflict.

Nu trebuie să fii nici filozof, nici om de știință și nici să aloci bani de la buget pentru a  gândi două-trei ore, zece ore în plus, într-o perioadă scurtă, o soluție bună pentru bucureșteni”, a conchis Vela, potrivit realitatea.net.

Gabriela Firea, a declarat luni, într-o conferință de presă, că centura ocolitoare a Bucureștiului este „o fata morgana” și că a decis ca la prima ședință de Consiliu General să supună dezbaterii și aprobării consiliului local o solicitare către Guvernul Ludovic Orban pentru „transferul centurii ocolitoare de la CNAIR (Ministerul Transporturilor) la municipalitate”.

Capitala României se află pe locul 5 într-un top al oraşelor cu cel aglomerat trafic din lume, conform Indexului TomTom.