Evenimentul Zilei > Politica > Firea își face încălzirea pentru prezidenţiale. În sondaje
Firea își face încălzirea pentru prezidenţiale. În sondaje

Firea își face încălzirea pentru prezidenţiale. În sondaje

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, apare în sondaje drept un potenţial contracandidat al preşedintelui Klaus Iohannis la următoarele alegeri din 2019 pentru Palatul Cotroceni. Analiştii sunt rezervaţi să comenteze o asemenea înfruntare, însă apreciază că Firea ar putea fi desemnată de PSD candidat la prezidenţiale

Un sondaj de opinie realizat de „Sociopol” în perioada 6-14 martie arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obţine 47% din voturi, PNL – 21%, USR – 12%, ALDE – 6%, UDMR – 5%, PMP – 3%, iar prezenţa la urne ar fi de 52%.

Sociologul Alfred Bulai apreciază că OUG 13 a limitat o creştere spectaculoasă a PSD. „Rezultatele nu sunt foarte bune pentru PSD. Creşterea ar fi trebuit să fie mult mai mare, coaliţiile câştigă 10-15 procente după alegeri. ALDE, nefiind văzut ca un câştigător, nu are creştere. Este o perioadă de reaşezare pentru partide”, a spus el pentru EVZ.


FOTO; Primarul Gabriela Firea a ieşit cu bine dintr-o iarnă dificilă în Bucureşti FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUPublicistul Stelian Tănase se declară neîncrezător în rezultatele sondajului. „Este absolut improbabil ca după proteste PSD să crească. E măcar cu 4-5 procente sub scorul de la parlamentare. Nicăieri în lume o guvernare nu creşte după proteste masive în stradă. La PNL nu mă aşteptam să crească, nu s-au asociat cu protestele”, a spus el pentru EVZ.

Firea VS Iohannis

Sondajul Sociopol arată că cei mai potriviţi politicieni, care pot să fie susţinuţi de PSD la prezidenţiale, sunt Gabriela Firea, Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Din partea PNL deschide clasamentul Klaus Iohannis, urmat de Cristian Buşoi şi Cătălin Predoiu. Călin Popescu Tăriceanu ar fi cel mai potrivit candidat ALDE, USR ar putea merge cu Nicuşor Dan, iar cele mai mari şanse din afara politicii le-ar avea Laura Codruţa Kovesi. Sondajul realizat prin metoda CATI, pe un eşantion naţional de 1.007 persoane, are o eroare de +/- 3,2%.

„Iohannis a ieşit bine din criză (modificarea legislaţiei penale, n.red.), şi-a recăpătat o mare parte din încrederea pierdută la parlamentare. Are avantajul faptului că este preşedinte în funcţie, dar are nevoie şi de un PNL puternic”, a spus Bulai pentru EVZ.

„Există potenţial pentru Firea. Depinde foarte mult ce anvergură are. Până acum nu a intrat în lupte politice. Băsescu, de exemplu, din postura de primar general, a dus din prima secundă o luptă cu Năstase, văzut la vremea respectivă drept cel mai puternic om din România. Lupta asta l-a legitimat pe Băsescu pentru o candidatură la prezidenţiale. Faptul că e bun primar nu o califică pe Firea, dar mai are 2 ani la dispoziţie”, a mai spus Bulai.

„Firea este o persoană care ştie să îşi vândă bine imaginea. Categoric este pe lista scurtă a PSD, dar întrebarea nu are obiect acum, este prea devreme, ei nu sunt în competiţie”, este de părere şi Stelian Tănase.

Cifre Avangarde

Institutul de sondaje „Avangarde” ar fi verificat, potrivit Antena 3, ce s-ar întâmpla într-o finală prezidenţială Firea – Iohannis şi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, primarul Bucureştiulului ar câştiga cu 51,5% din voturi.