Evenimentul Zilei > Social > Firea a făcut anunțul. Românii din Capitală ar putea primi 2.000 de euro! Care e condiția?
Firea a făcut anunțul. Românii din Capitală ar putea primi 2.000 de euro! Care e condiția?

Firea a făcut anunțul. Românii din Capitală ar putea primi 2.000 de euro! Care e condiția?

Sunt oferite 5.000 de vouchere a câte 9.000 de RON celor care sunt posesori ai unor mașini non-Euro, Euro 1 și Euro 2 care au domiciliul în zona centrală a Capitalei.

Într-un proiect de hotărâre inițiat de Gabriela Firea și care a intrat pe ordinea suplimentară de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri, 29 ianuarie, se menționează că 5.000 de bucureșteni vor primi vouchere ca să își înlocuiească mașinile vechi, în perioada 2020-2021.

Valoarea unui eco-voucher ar urma să fie 9.000 de lei., iar bucureșteanul ar putea intra în posesia acestui tichet valoric dacă, în schimb, își predă mașina cu normă de poluare non-euro, Euro 1 sau Euro 2.

Acest program arată ca o continuare a programului similar derulat de PMB în 2018-2019, când s-au acordat, de asemenea, eco-vouchere.

De această dată, însă, vor avea prioritate la obținerea eco-voucherelor bucureștenii care locuiesc în centrul orașului, în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA).

Gabriela Firea a mai declarat că „în cazul în care nu se vor consuma toate cele 5000 de vouchere, cele care rămân vor fi disponibile și pentru bucureștenii care nu locuiesc în zona centrală, dar care totuși au o mașină cu normă de poluare mică”.

Prin acest Proiect de hotărâre se aprobă „Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere” – etapa a II-a, care are ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în Municipiul Bucureşti, respectiv în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA)”.

„Acordarea unui singur eco-voucher se va face – la cerere – în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat care are norma de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2. Pentru acordarea eco-voucherului vor avea prioritate persoanele cu domiciliul stabil în perimetrul ZACA ce deţin în proprietate un autovehicul intens poluator înmatriculat şi înregistrat la acelaşi domiciliu cu cel al proprietarului”, prevede proiectul, potrivit Agerpres.