FILMUL EVZ: Destin istoric

FILMUL EVZ: Destin istoric

„Ultimul împărat” spune povestea lui Aisin-Gioro Pu Yi, descendent al dinastiei Ching.

Acţiunea se petrece între anii 1908 şi 1967. Încă de la vârsta de 3 ani, Pu Yi duce o viaţă plină de responsabilităţi, care diferă mult de cea a copiilor obişnuiţi.

Ţinut „prizonier” în propriul castel, susţinut doar de profesorul său (Peter O’Toole), viaţa împăratului este plină de evenimente dramatice. Ultimul său an de viaţă îl găseşte în obscuritate, ca simplu cetăţean al Republicii Populare Chineze.

Premiat cu nouă Oscaruri

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul lui Bernardo Bertolucci a câştigat în 1988 nouă Premii Oscar, la toate categoriile la care a fost nominalizat. Printre acestea au fost „Cel mai bun film”, „Cea mai bună regie” şi „Cel mai bun scenariu adaptat”. În palmaresul producţiei se regăsesc şi Premiul Cesar pentru „Cel mai bun film străin”, trei Premii BAFTA şi patru Globuri de Aur.

Aceasta este prima producţie care a obţinut nu numai aprobarea de a filma în Oraşul Interzis, dar şi întreaga cooperare a guvernului chinez.

Cu toate acestea, fiind impuse condiţii de maximă securitate, accesul în Oraşul Interzis se făcea doar pe bază de legitimaţie. Într-o zi, Peter O’Toole şi-a uitat acasă permisul şi nu a fost lăsat să intre pe platouri. Pentru că automobilele particulare nu erau permise, chiar şi marele actor a trebuit să se limiteze la bicicletă.

20.15 - NAŢIONAL TV