Evenimentul Zilei > Social > Filme româneşti, în cursa pentru European Film Awards 2010
Filme româneşti, în cursa pentru European Film Awards 2010

Filme româneşti, în cursa pentru European Film Awards 2010

Peliculele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Concertul", de Radu Mihăileanu, sunt cele două nominalizări ale României pentru ediţia de anul acesta a premiilor Academiei Europene de Film.

În competiţie au fost incluse 46 de producţii cinematografice din 32 de ţări, se arată într-un comunicat.

Filmele selectate au fost votate de către membrii Academiei de Film Europene şi de un comitet format din reprezentanţii conducerii instituţiei, alături de experţii Gunnar Bergdahl (Suedia), Pierre-Henri Deleau (Franţa), Stefan Kitanov (Bulgaria), Derek Malcolm (Marea Britanie) şi Nikolaj Nikitin (Germania).

Printre peliculele nominalizate de Academia de Film Europeană şi EFA Productions gGmbH se află  "Another Year", de Mike Leigh, "Honey", de Semih Kaplanoğlu, "Carlos", de Olivier Assayas, "Des Hommes et des Dieux", de Xavier Beauvois, "Film Socialism", de Jean-Luc Godard, "The Ghost Writer", de Roman Polanski, "How I Ended this Summer", de Alexei Popogrebsky, "Lebanon", de Samuel Maoz, "Na Putu", de Jasmila  Žbanić, "El Secreto de Sus Ojos", de Juan José Campanella, "Soul Kitchen", de Fatih Akin, "Submarino", de Thomas Vinterberg, "Tournee", de Mathieu Amalric, şi "The Aviatrix of Kazbek", de Ineke Smits.

În săptămânile următoare, cei 2.300 de membri ai Academiei de Film Europene vor vota peliculele care vor fi nominalizate la mai multe categorii de premii. Nominalizările vor fi anunţate pe 6 noiembrie, la Festivalul European de Film de la Sevilla.

Cea de-a 23-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc pe 4 decembrie, la Tallinn, în Estonia.

Anul trecut, premiul cel mare a fost revendicat de pelicula "The White Ribbon" ("Panglica albă") în regia lui Michael Haneke.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: