Dan Ioan Popescu a ridicat valoarea contractului de modernizare la 283 de milioane de euro
Jaful de la Portile de Fier 1 a fost continuat cu succes la Portile de Fier 2. Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD al industriilor, a preluat stafeta de la predecesorii sai: Calin Popescu-Tariceanu si Radu Berceanu.
La propunerea lui Dan Ioan Popescu, guvernul Adrian Nastase a incredintat direct tot firmei Va Tech Hydro, fosta Sulzer Hydro, si retehnologizarea Portilor de Fier 2. Ploconul catre elevetieni a fost parafat prin Hotararea de Guvern nr. 848, din august 2001.
Continutul hotararii este aproape identic cu cel din 1997, aprobat de Calin Popescu-Tariceanu: "Masuri pentru cresterea gradului de siguranta in functionare si a puterii instalate". Diferenta dintre cele doua contracte s-a facut prin modalitatea de plata: nu s-au dat bani, Va Tech primind in schimb energie.
Nasu’ Popescu, finu’ Buzaianu
Valoarea initiala a retehnologizarii "Dan Ioan Popescu" a fost de 122 de milioane de euro. Suma "ajustata" a jafului pe bani publici, pe parcursul celor patru ani de "haiducie ministeriala", a ajuns la 283 de milioane de euro!
Relatiile de familie au jucat un rol important si la Portile de Fier 2. Dan Ioan Popescu este nasul de cununie al lui Bogdan Buzaianu, mogulul contractelor cu energie ieftina, fostul patron de la Energy Holding si reprezentatul Va Tech Hydro in Romania.
La Portile de Fier 1, nasul a fost ambasadorul Radu Boroianu, cel care l-a cununat pe Tariceanu, si a fost partener de afaceri cu Buzaianu intr-o firma de consultanta. Boroianu a respins orice asociere de interese cu Buzaianu.
Teoretic, Va Tech a inceput retehnologizarea la Portile de Fier 2 in 2001, imediat dupa semnarea contractului cu Hidroelectrica. Practic, potrivit surselor EVZ, elvetienii abia au terminat de modernizat un singur hidroagregat: numarul patru.
Contractul 50.765/2001 pentru retehnologizare include cele opt hidroagregate ale hidrocentralei Portile de Fier 2 si alte doua de la o hidrocentrala mai mica, Gogosu, situata in imediata apropiere. Cu toate acestea, Dan Ioan Popescu a fost cat se poate de prompt cu platile catre firma reprezentata de finul sau, desi ritmul lucrarilor nu a respectat graficul de executie.
Reporterul EVZ, injurat la Portile de Fier Teodor Pavelescu, directorul tehnic de la Portile de Fier, principalul responsabil de monitorizarea defectiunilor, a avut ieri o iesire nervoasa, suburbana, la adresa corespondentului EVZ la Mehedinti, Adrian Bidilici. Acesta l-a injurat birjareste si a urlat ca "Evenimentului zilei" este principalul responsabil pentru scandalul in care se afla, in acest moment, hidrocentrala Portile de Fier.
Ieri, premierul Tariceanu a reactionat sec la dezvaluirile din ultima saptamana si, in special, la raportul Curtii de Conturi despre Portile de Fier 1, prezentat in exclusivitate de EVZ. Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al premierului, a declarat ca "informatiile clarificatoare cu privire la aspectele sesizate in Raportul Curtii de Conturi va pot fi furnizate de Ministerul Economiei".
Contractele In date si cifre Portile de Fier I - "Tariceanu" HG nr. 474/1997 - fara licitatie Nasu’ Boroianu, afaceri cu Buzaianu Valoarea - 200 de milioane de euro.
Portile de Fier II - "Dan Ioan Popescu" HG nr. 848/2001 - fara licitatie Nasu’ Dan Ioan Popescu, finu’ Buzaianu Valoarea - 283 de milioane de euro.
Justificarea fostului ministru
"La mine a fost decizia politica" Dan Ioan Popescu (DIP) ne-a declarat ca a fost interesat de retehnologizarea hidrocentralelor de la Portilor de Fier (PF) inca din 1993, cand a devenit secretar de stat in Ministerul Industriilor in guvernul PDSR.
Interesul acestuia pentru modernizare s-a aratat cu cel putin zece ani inainte ca termenul de garantie de 30 de ani sa fie atins. "Cand am venit eu in Ministerul Industriei, in ‘93, am sustinut necesitatea retehnologizarii si au fost facute niste studii", ne-a declarat fostul ministru. Urmarea contractului aprobat de Tariceanu
Intrebat de ce a incredintat direct contractul pentru modernizarea Portilor de Fier 2, DIP ne-a declarat: "Deci, si PF I a fost tot incredintare directa. La PF II, cand repari o masina nu-i pui doua roti de Mercedes si doua roti de Trabant - punctul unu. Punctul doi - o centrala de calibrul Portilor de Fier are partea de automatizare care este comuna, partea de piese de schimb, care e de mentenanta, care este extraordinar de importanta si cu costuri foarte mari. Deci, din moment ce s-a inceput o anumita lucrare si nu existau motive care sa spun ca cel cu care se lucreaza nu este corespunzator, era normal sa continui cu aceeasi firma reparatiile".
Intrebat ce suma s-a platit pentru contractul primit de Va Tech Hydro pentru aceasta lucrare, Dan Ioan Popescu ne-a trimis sa intrebam la Hidroelectrica.
Fara semnatura, fara responsabilitate Raportul Curtii de Conturi facut pentru Portile de Fier 1 reclama tocmai lipsa de implicare a factorilor guvernamentali si faptul ca ministrul de resort nu a facut nimic pentru a limita paguba.
Dan Ioan Popescu se simte foarte putin responsabil in cazul acestei lucrari paguboase pentru simplu fapt ca nu a semnat contractul cu Va Tech. De altfel, DIP s-a ferit in permanenta sa semneze vreun contract sau vreo privatizare, semnatura lui neexistand nici pe incredintarea PF2, nici pe privatizarea Petrom.
Despre sursa de finantare a contractului de la PF2, Dan Ioan Popescu ne-a declarat ca s-a ales finantarea directa pentru ca un imprumut bancar nu ar fi fost aprobat de Fondul Monetar International si de Banca Mondiala.
Acesta spune ca nu stie exact care a fost pretul contractului, nefiind semnat de minister, dar ca s-a situat pe la 200 si ceva de milioane de euro. "La mine a fost decizie politica, am avut nevoie de aceasta retehnologizare", a mai spus fostul ministru al economiei.