Evenimentul Zilei > International > FETIȚELE MORȚII. Escadronul de Copile-Kamikaze cu care Boko Haram răspândește TEROAREA
FETIȚELE MORȚII. Escadronul de Copile-Kamikaze cu care Boko Haram răspândește TEROAREA

FETIȚELE MORȚII. Escadronul de Copile-Kamikaze cu care Boko Haram răspândește TEROAREA

O fetiță care nu avea mai mult de 10 ani, purtând o centură de explozibili pe sub haine, a pășit în piața din orașul nigerian Maiduguri luna trecută. După câteva minute, fetița ucisese 19 oameni, inclusiv pe ea însăși.

Este una dintre cele circa 20 de tinere pe care Boko Haram mizează pentru a escalada campania sa de violențe înainte de alegerile din Nigeria din 14 februarie. Spre deosebire de alte grupuri teroriste, Boko Haram folosește numai kamikaze femei.

„Atacurile au început în iunie anul trecut și de atunci s-au înregistrat două valuri”, spune Elisabeth Pearson, o expertă a Nigeria Security Network, un grup care studiază comportamentul jihadiștilor. „Este o tactică deliberată a Boko Haram”, adaugă ea, citată de IBTimes.

Atacul din piața Maiduguri din decembrie este doar un exemplu despre cum Boko Haram folosește fetițele pentru crimele sale. În 2014, afirmă Pearson, 85% dintre atacurile realizate de femeile sinucigașe au avut loc în Nigeria. Din iunie, au avut loc 20 de femei și fete au fost implicate în 16 atacuri sinucigașe cu bombă în Nigeria.

Elisabeth Pearson declară:

„Campania de atacuri sinucigașe cu femei nu este un gest disperat ci o dovadă de forță.”

Anul trecut în aprilie Boko Haram a răpit peste 200 de fetițe de la o școală din Chibok. Acestea se află încă în mâinile teroriștilor, dar nu se știe unde. Unii analiști au speculat că unele dintre ele sunt implicate în atentatele sinucigașe.

Pearson a dezvăluit că grupările teroriste își fac organizații de femei, în care cele mai vârstă au misiunea de a le racola și instrui pe cele mai tinere.

De la începutul lui 2015, Boko Haram a ucis 2400 de oameni. Doar miercuri, jihadiștii au omorât cel puțin 100 de oameni în Camerun.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.