Evenimentul Zilei > Actualitate > Fetiță bătută, ajunsă după 12 ore la spital. Drama unui copil cu handicap
Fetiță bătută, ajunsă după 12 ore la spital. Drama unui copil cu handicap

Fetiță bătută, ajunsă după 12 ore la spital. Drama unui copil cu handicap

Situația dramatică în care se află o fetiță cu handicap a ieșit la iveală în urma unui incident tragic în care autoritățile și cei responsabili de soarta unor astfel de copii se contrazic. Abia la 12 ore după ce a fost bătută, o copilă de 16 ani dintr-un Centrul de Tip Familial a ajuns la Spitalul de Pediatrie Pitești. A fost transporată la Spitalul „Marie Curie”, din București, după ce medicii piteșteni au constatat că a suferit un traumatism toracic

O elevă de la Școala Specială Valea Mare, aflată pe raza orașului Ștefănești, județul Argeș a fost nevoită să aștepte 12 ore pentru a beneficia de îngrijiri medicale, după ce a fost bătută de doi colegi.

Școala înființată în anul 1967 și denumită, acum, Centru Scolar de Educație Incluziva „Sfânta Filofteia”, se ocupă de copii cu deficienţă mintală uşoară, moderată, severă, tulburări asociate, tulburări de învăţare, deficienţă neuromotorie (elevi nedeplasabili, prin şcolarizare la domiciliu), deficienţă mintală, integraţi în clase obişnuite, prin cadru didactic de sprijin.

Incidentul a avut loc joia trecută, în jurul orei 12.30, însă abia luni a ieșit la iveală. Din cele relatate de presa locală, fata suferă de un handicap mintal ușor și este elevă în anul I la Școala Profesională. Ea s-ar fi certat cu un coleg alături de care stă în Centrul de Tip Familial, aflat peste drum de școală.

Băiatul s-ar fi supărat după ce fata i-ar fi spus că este urât într-o fotografie pe telefon și i-ar fi tras o palmă, a declarat Aurelia Dincea, directoarea școlii speciale, citată de ePitesti. Pe de altă parte, polițiștii susțin că fata a fost lovită și în burtă de un al doilea coleg, fratele celui care i-a tras o palmă fetei.

Tratat cu superficialitate, acest incident a ajuns să scandalizeze opinia publică deoarece fetei i s-a făcut rău, joi seara, iar un asistent de la școală a sunat la 112.

Despre incident, argesenii.ro relatează că, după ce a fost lovită cu palma peste faţă, dar şi cu pumnul în burtă, fata a ajuns la cabinetul medical. După acest episod, adolescenta ar fi fost plimbată câteva ore pentru ca polițiștii să facă o anchetă. Ar fi fost dusă la Serviciul de Medicină Legală deși programul se terminase și apoi adusă înapoi la Centru. Fata a mai stat în dormitor câteva ore și a anunțat seara că se simte rău.

La ora 20.00, un reprezentant al Centrului susține că a cerut ajutorul unei Ambulanțe care ar fi ajunsă după aproape 3 ore pentru că nu exista o mașină disponibilă. Victima a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Pitești la 12 ore de la incidentul cu colegii, fapt confirmat de dr. Adina Enescu, medic la Spitalul de Pediatrie din Pitești (video).

Avea dureri în partea dreaptă și medicii au internat-o la Terapie Intensivă. A doua zi au trimis-o la Spitalul „Marie Curie”, din București.

Controversele în acest caz nu se opresc aici. În timp ce directoarea școlii susține că incidentul nu ar fi avut loc în instituția de învățământ și că nimeni nu știe de agresiune, reprezentantul IPJ Argeș, Florin Popa, a declarat, citat de ePitești, că „este deschis dosar penal pentru loviri și alte violențe” după ce „un băiat i-ar fi dat o palmă peste față, iar celălalt ar fi lovit-o în abdomen”.

Oficialul IPJ Argeș a mai adăugat că polițiștii au fost sesizați de mama fetei, după ce adolescenta a ajuns la spital iar locul indicat al agresiunii este unitatea de învățământ.

Drama fetei este cu atât mai mare cu cât mama este decăzută din drepturile părintești iar fata este în grija celor de la Protecția Copilului.

După ce va fi tratată la Spitalul „Marie Curie”, ea va fi nevoită să se întoarcă în același Centrul de Tip Familial în care a mai suferit o traumă.