Evenimentul Zilei > International > Fete afgane care trăiesc ca băieţi
Fete afgane care trăiesc ca băieţi

Fete afgane care trăiesc ca băieţi

Din raţiuni economice şi sociale, mulţi părinţi afgani îşi doresc să aibă un fiu. Atunci când viaţa nu le face pe plac, aceştia îşi deghizează fetele în băieţi. Le schimbă numele, le tund băieţeşte şi le îmbrăcă masculin, conform bbc.co.uk.

Un fost parlamentar afgan, Azita Rahfat, are patru fete. Când a venit vremea să le trimită la şcoală, pe trei dintre ele le-a îmbrăcat normal, ca pe orice tânără afgană. Pe a patra în schimb, Mehrnoush, a îmbrăcat-o în costum la care a adăugat o cravată. În public, numele său este Mehran.
Azita Rafhat nu a dat naştere niciodată unui fiu. Ca să evite ironiile concetăţenilor că are numai fete, aceasta a luat o decizie radicală. A fost simplu. O tunsoare şi câteva haine băieţeşti. În Afganistan, această “tradiţie” destul de veche şi de răspândită are şi un nume: Bacha Posh.
“Atunci când în Afganistan ai o poziţie socială bună, oamenii te privesc diferit. Totuşi, ei spun că succesul e deplin doar atunci când ai şi un fiu” spune Azita.
De altfel şi soţul femeii, Ezatullah Rafhat e de părere că a avea un fiu este o onoare, un simbol al prestigiului. “Ne pare rău că nu avem un fiu, aşa că ideea de a ne deghiza o fată în băiat este perfectă. Desigur, dacă şi ea este de accord”, spune acesta.
Le deghizează pentru a le găsi mai uşor de lucru
În pieţele din Afganistam poţi întâlni multe fete deghizate astfel. Sunt destule familii care apelează la această tradiţie, mai ales pentru a le trimite la muncă şi a aduce venituri în casă.
Multe dintre aceste fete se recomandă ca băieţi şi le vezi vânzând tot feluri de mărunţişuri, apă, gumă de mestecat. Majoritatea au vârste cuprinse între cinci şi 12 ani.
Odată ajunse la vârsta de 18, 19 ani, ele încetează a se mai purta ca nişte băieţi şi asta probabil din cauză că la acea vârstă încep să devină evidente semnele feminităţii.
Atiqullah Ansari, şeful unei moschei din Mazar-e Sharif spune că tradiţia este un apel la divinitate. “Aceste familii care îşi degizează fetele, o fac pentru ca divinitatea să îi vadă şi să le dea în cele din urmă un fiu”, declară acesta.