Evenimentul Zilei > Actualitate > Fenomenul Piața Universității 1990.  Strigătul unui fotograf despre Mineriada actuală: Unde sunt românii?
Fenomenul Piața Universității 1990.  Strigătul unui fotograf despre Mineriada actuală: Unde sunt românii?

Fenomenul Piața Universității 1990.  Strigătul unui fotograf despre Mineriada actuală: Unde sunt românii?

Trei fotografi readuc la lumină, după 30 de ani, 52 de imagini ale Fenomenului Piața Universității 1989-1990, pe simezele deschise ale Muzeului Municipiului București - gardul Palatului Suțu din inima Capitalei, între 13 iunie și 13 iulie 2020. După vernisajul din 13 iunie 2020, de la orele 17.00, la Palatul Suțu, se va susține și o slujbă de pomenire la Crucile din Piața Universitații.

Fotojurnaliști, participanți și organizatori ai manifestației, Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea și-au răscolit negativele și amintirile pentru a reda tinerilor de azi cât și cercetătorilor, istoricilor și publicului larg, fotograme dintr-un fenomen unic european și chiar internațional: o demonstrație-maraton pentru libertate, de 52 de zile, încheiată dramatic pe 13 iunie 1990. Cei trei s-au regăsit în anul 1990 în redacția „României libere”, care apărea pe atunci într-un tiraj extraordinar pentru azi, de 1.000.000 de exemplare, ceea ce ne arată aviditatea românilor pentru presa liberă. Astăzi, Nic Hanu este un fotograf consacrat, autor de cărți de fotografie, membru și fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, Pascal Ilie Virgil este regizor, scenarist și producător independent, iar Victor Roncea, pe atunci fotoreporter la ziarul „Glasul” al Ligii Studenților, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și publicist la „Evenimentul Istoric” și  „Evenimentul Zilei”, informează RADOR.

La vernisajul de pe 13 iunie participă: Arh. Tomnița Florescu, viceprimar al Capitalei, profesor în timpul evenimentelor din 1990 la Institutul de Arhiectură, actuala Universitate de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”; fostul deținut politic Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (INST); Prof. Dr. Nicolae Constantinescu, fost medic de gardă la Spitalul Colțea din Capitală în timpul evenimentelor din decembrie 1989 și iunie 1990; Prof. Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, membru al Consiliului Științific al INST și director al Institutului de Sociologie al Academiei Române; scriitorul Corneliu Vlad, ziarist la “România liberă” în timpul evenimentelor din 1989 – 1990; președinții Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Asociației Artiștilor Fotografi din România, Doru Dinu Glăvan și Eugen Negrea, membri ai Ligii Studenților din Universitatea București, Institutul de Arhitectură și Institutul de Arte Plastice. Amfitrion: Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

Mineriada din iunie 1990 a trimis numeroși români, tineri din elita intelectuală a României, în exil, păgubind viitorul țării, prezentul de azi, de inteligența și forța lor creatoare. Peste ani însă, mineriada violentă fizic s-a transformat într-o adevărată mineriadă psihologică, alte milioane de români fiind împinși să-și părasească țara.

Între ei și unul dintre autorii fotografiilor de la Palatul Șuțu, al cărui „strigăt de durere” din Catalogul Expoziției îl redăm în continuare:

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE