Fenomenele meteo extreme se vor înmulți. Climatologii explică impactul încălzirii globale

Fenomenele meteo extreme se vor înmulți. Climatologii explică impactul încălzirii globale Sursa foto: Simon Hickie | Dreamstime.com

Încălzirea globală face ravagii în toată lumea. Valul de aer rece adus de furtuna Renata deasupra Europei a ajuns și la noi în țară. În unele regini, în special în vestul țării valorile termice au scăzut chiar și cu 15 grade de la o zi la alta. Deși suntem în toiul primăverii, ninsoarea a schimbat peisajul, iar grinidina a făcut ravagii.

Încălzirea globală face ravagii în toată lumea

De exemplu, în localitatea Miorița din Constanța, grindina a distrus solariile și a compromis zeci de hectare agricole. În tot acest timp, în partea cealaltă a Pâmântului, precipitațiile au inundat străzile din Dubai, unde a plouat într-o zi cât pentru un an.

Climatologii au acuzat că ploile din Dubai au fost provocate de însămânțările norilor. Acuzații pe care autoritățile din Dubai le-au respins. Fenomenele meteorologice recente au fost comentate de șeful secției climatologice din ANM, Roxana Bejinariu.

Bejinariu susține varianta autorităților din Dubai și precizează că intensitatea ploilor este cauzată de încălzirea globală și nu de însămânțarea de nori. „Fenomenele extreme și-au mărit frecvența, dar și intensitatea, uneori și durata, în toate zonele, evident cu nuanțele locale respective.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă e vorba de Dubai, acolo acele însămânțări care într-adevăr se fac au o caracteristică locală. Poți să însămânțezi un nor anume în anumite condiții, dar nu poți să ai pe scară mare o însămânțare de nori, să-ți dea un asemenea fenomen.

Încălzirea globală

Sursa foto: Arhva EvZ

Furtuna Renata a ajuns și în România

Ați văzut că nu numai în Dubai, ci și în țările vecine, pe coasta acelei mări, am avut astfel de episoade cu precipitații abundente. Așa că nu e vorba de o intervenție. Din păcate, e vorba de o intervenție, dar una necontrolată, prin intermediul încălzirii globale provocate într-adevăr de om, dar un semnal global cauzat de emisiile emise de activitățile umane: dioxid de carbon, metan, oxid de azot”, a declarat Roxana Bojariu, șeful secției climatologice din ANM.

În privința României, afectată, de asemenea de furtuna Renata, meteorologul a explicat că vremea severă este alimnetată și în acest caz de încălzirea globală.

Europa va fi lovită de un ciclon devastator. Furtuna Inguun, „bombă meteorologică”

Furtună. Sursa foto: Dreamstime.com

Forța fenomenelor naturii are la bază încălzirea globală

„În cazul României, iarăși vorbim de un sistem de vreme care este alimentat cu o cantitate sporită de energie pe fondul încălzirii globale.

Și dacă înainte am avut iarăși un aer extraordinar de cald pentru această perioadă, înlocuirea acestui aer cald cu un aer mai rece, adus de frontul atmosferic atașat ciclonului, evident că a însemnat și manifestări severe, a semnat în unele părți și grindină.

În funcție de altitudine, am avut și ninsori la înălțimi mai mari, tocmai pentru că acolo, climatic vorbind, temperaturile sunt cu atât mai scăzute cu cât mergem mai sus pe munte”,  a adăugat Roxana Bejinariu.

Apocalipsa

sursa foto: arhiva Evz

„Faptul că ele se repetă relativ frecvent în ultimii ani e un semnal de alarmă”

Totuși, climatologul a explicat că recentele fenomene meteorologice sunt specifice pentru perioada în care ne aflăm. Însă, intensitatea este mult prea mare decât ar fi normal. Roxana Bejinariu a înlăturat orice supoziții referitoarea la manipularea vremii. Forța fenomenelor naturii are la bază încălzirea globală.

„Și atunci, deși aceste fenomene ar fi obișnuite pentru primăvară, intensitatea lor este totuși mult mai mare decât ceea ce ar fi normal sau am fi considerat normal acum mai multe decenii.

Şi frecvența lor iarăși e modificată. Au mai fost astfel de episoade, dar faptul că ele se repetă relativ frecvent în ultimii ani e un semnal de alarmă și avem confirmată totuși legătura cu această cantitate sporită de energie din sistemul climatic pe fondul încălzirii globale.

Dar noi vedem și fenomene extreme în zona României. Noi deja le vedem", a conchis Roxana Bojariu, șeful secției climatologice din ANM.