Evenimentul Zilei > Social > Fenomen astronomic la început de primăvară. Ce este Super-Luna Viermilor
Fenomen astronomic la început de primăvară. Ce este Super-Luna Viermilor

Fenomen astronomic la început de primăvară. Ce este Super-Luna Viermilor

Începutul oficial al primăverii este marcat de un fenomen astronomic numit „SuperLuna Viermilor”, care este prima Lună plină din luna martie.

Potrivit specialiștilor  aceasta este cea de a doua Super-Luna din anul 2020, după ce prima a avut loc în luna februarie.

SuperLuna viermilor va atinge punctul maxim în data de 9 martie, la ora 19:48, ora României, şi va putea fi observată în datele de 9, 10, 11 şi 12 martie.

Primul care a propus termenul de „SuperLună” a fost Richard Nolle, un astrolog care a stabilit în mod arbitrar limita 90% de vizibilitate a Lunii, fără a oferi o explicaţie sau un raţionament care să susţină o astfel de limită.

Pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, se explică faptul că una dintre condiţiile SuperLunii este ca ilumininarea trebuie să depăşească un procent de 90%.

Această condiție este îndeplinită în intervalul 9 martie- 12 martie.

Cea de a doua condiţie pentru apariţia unei SuperLuni este reprezentată de atingerea perigeului, acel punct al orbitei selenare în care distanţa dintre Lună şi Pământ este minimă.

Atunci când cele două condiţii sunt îndeplinite: perigeul şi Lună plină, atunci Luna ne va părea cu 14% mai mare şi cu 30% mai luminoasă în comparaţie cu punctul în care luna se află la apogeu (atunci când orbita satelitului atinge cel mai îndepărtat punct).

Aceste diferențe sunt sesizabile numai de către astronomi care au nevoie de instrumente performante pentru a face aceste obsevaţii, portrivit descoperă.ro