Evenimentul Zilei > Social > Fenomen alarmant: Numărul minorilor, victime ale abuzului sexual pe internet, în creştere
Fenomen alarmant: Numărul minorilor, victime ale abuzului sexual pe internet, în creştere

Fenomen alarmant: Numărul minorilor, victime ale abuzului sexual pe internet, în creştere

Peste 1.600 de minori, în special de vârste sub 10 ani, care au căzut victime ale abuzului sexual pe internet, au fost înregistrați în 2019, numărul acestor copii cunoscând o creștere alarmantă, potrivit unui raport al organizației”Salvați Copiii”.

Numărul minorilor care cad victime abuzului sexual pe internet este în creştere, anul trecut fiind raportate de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” din România aproximativ 1.600 de cazuri, în special copii sub 10 ani. Datele arată că majoritatea victimelor sunt fetiţe, procent care se menţine similar cu cel din anii precedenţi. George Roman, director de programe ”Salvaţi Copiii” a explicat pentru romania-actualitati.ro riscurile la care sunt expuşi cei mici pe internet.

”Este vorba de cei care încearcă să racoleze pe internet copii în vederea exploatării sexuale, fie pentru a le transmite imagini cu ei în diferite situaţii. Mai există şi un alt risc cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, sunt mulţi copii care îşi divulgă adresele şi alte date – nume, vârstă, şcoală – şi, în ultimul rând, contactul cu materiale dăunătoare sau care au un conţinut extrem, cum ar fi violenţă extremă, consum de droguri, comiterea de infracţiuni – o mulţime de elemente care-i pot conduce pe copii la comportamente care nu sunt acceptate social şi, care, pot fi sancţionate inclusiv din punct de vedere penal. Părinţii ar trebui să îi convingă pe copii că trebuie să aibă acces permanent la datele lor”,  a declarat specialistul.

Pentru a combate fenomenul imaginilor şi materialelor video pornografice cu minori, Organizaţia „Salvaţi Copiii” derulează proiectul „Ora de Net” în cadrul căruia funcţionează linia de raportare esc_ABUZ , unde utilizatorii de internet pot raporta conţinut ilegal.