Evenimentul Zilei > Actualitate > Femeile nu mai pot fi ţinute în frâu! S-au declanşat proteste în toată ţara
Femeile nu mai pot fi ţinute în frâu! S-au declanşat proteste în toată ţara

Femeile nu mai pot fi ţinute în frâu! S-au declanşat proteste în toată ţara

Este incredibil ce se întâmplă! Mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus. Mai mulți protestatari au fost reținuți, iar femeile au manifestat fără teamă pe străzile mai multor oraşe din ţară.
Sute de femei din Belarus au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta împotriva preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko, în ajunul unei demonstraţii mai mari care ar urma să coincidă cu expirarea ultimatumului dat de opoziţie.

Femeile au ieşit în centrul capitalei Minsk, în ciuda ploii. Multe dintre ele au purtat umbrele în roşu şi alb, culorile drapelului istoric al ţării şi acum un simbol al mişcării de opoziţie.

În fotografii distribuite pe portalul de ştiri Telegram s-au văzut postere pe care scria Libertate pentru Belarus

Zeci de mii de oameni au ieșit duminică, din nou, pe străzile din Minsk, pentru a protesta față de regimul lui Alexandr Lukashenko. Protestul a început cu un marș organizat de câteva sute de femei, iar numărul celor ieșiți în stradă a crescut rapid în orele care au urmat.

Forțele de ordine și scutierii au urmărit manifestația de la distanță, deși mai multe persoane au fost reținute pe parcursul protestului.

Manifestațiile din capitala Belarusului au devenit ceva obișnuit la sfârșitul fiecărei săptămânii, după alegerile controversate din 9 august, când Lukashenko a câștigat un nou mandat.

Au existat proteste şi în alte oraşe

La trei luni de la realegerea contestată a lui Lukaşenko, femeile protestează în fiecare sâmbătă şi sunt văzute ca forţa din spatele demonstraţiilor împotriva liderului autoritar, aflat la putere de 26 de ani.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia, exilată după alegeri în Lituania, este considerată de criticii guvernului a fi adevărata câştigătoare a scrutinului de la 9 august, unde Lukaşenko şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi.

De la alegeri au loc proteste în fiecare zi

Duminică este aşteptată o mare demonstraţie, pentru a coincide cu expirarea ultimatumului lansat de Tihanovskaia pentru ca Lukaşenko să demisioneze, la 25 octombrie, şi să pregătească terenul pentru noi alegeri.

Este însă foarte puţin probabil ca Lukanşenko să ia o astfel de decizie. Singurele concesii pe care liderul le-a făcut a fost să elibereze unii prizonieri.

Tihanovskaia a depus eforturi să organizeze, din Lituania, o grevă generală la nivel naţional în Belarus. Multe dintre femeile care au protestat sâmbătă au spus că se vor alătura grevei, programată să aibă loc luni. Totuşi, analiştii spun că Tihanovskaia are o putere de influenţă limitată pentru că se află în străinătate, informează Agerpres.