Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Tulburările din 10 august. Aberații și mistere. Cine a pus la cale Diversiunea Springtime? România lui Cristoiu
Tulburările din 10 august. Aberații și mistere. Cine a pus la cale Diversiunea Springtime? România lui Cristoiu

Tulburările din 10 august. Aberații și mistere. Cine a pus la cale Diversiunea Springtime? România lui Cristoiu

Ca jurnalist independent, care refuză chiar și asocierea cu una sau cu cealaltă dintre propagandele pro și contra Jandarmi, nu pot să nu constat că în 10 august 2018 violența Jandarmeriei a atins cote maxime în Operațiunea de Evacuare a Pieții.

Cu mai mulți ani în urmă, cînd Franța a cîștigat finala Campionatului European, am trăit la Paris experiența intervenției în forță a ceea ce am putea numi scutierii francezi. Urmărisem meciul în Piața Primăriei din Paris alături de o mulțime de parizieni. După victorie, mulțimea o ia pe Champs Elysée procedînd la cunoscutele valuri ale sus-jos ale galeriilor. Cînd mai era puțin pînă la Arcul de Triumf, potrivit năravului juvenil în Franța, mai mulți tineri s-au năpustit spre chioșcurile de pe trotuar cu scopul vădit de a le dărîma. De bucurie, probabil.

În clipa cînd au ajuns la trotuar, ca din pămînt au apărut forțele de ordine. Prin nimic deosebit în ipostaza lor de tanc uman care se năpustește asupra bietului om. Nu numai bravii dărîmători de chioșcuri, dar și toți cei de pe carosabil au rupt-o la fugă. S-au oprit înspre celălalt trotuar. Spun s-au oprit, pentru că eu, neștiind jocul, am rămas ca prostu’ în mijlocul carosabilului. Scutierii n-au alergat după vandali ca să-i să-i bată. Misiunea lor a fost cea de a apăra chioșcurile. Vitejii, văzînd retragerea, au pornit-o iar spre chioșcuri. Scutierii s-au năpustit iar spre ei.

Am avut atunci imaginea unei intervenții profesioniste:

1) Scutierii au apărut doar atunci cînd a fost nevoie, n-au stat lîngă trotuar, agățînd privirile demonstranților.

2) Misiunea lor a fost cea de a păstra mulțimea în granițele pașnicului. Nu-i interesa alungarea vandalilor prin tot Parisul. Cîtă vreme vandalii erau ținuți departe de chioșcuri, misiunea lor era îndeplinită.

10 august 2018, România. La 23.11 s-a dat dispoziția de evacuare a Pieței. Orice comandant era obligat să ia în calcul cîteva elemente pentru a realiza acțiunea profesionistă:

1) Piața era plină. Era vorba de evacuarea unei mulțimi uriașe, în marea ei majoritate pașnică și nu de cîtea zeci sau cîteva sute de hîrjoniști cu jandarmii care știu să fugă și apoi să revină, pentru că asta le dă beția aventurii.

2) Din ianuarie 2017, Piața Victoriei n-a cunoscut Evacuarea Pieții la ordin. Prin urmare, Protestatarii pașnici n-au crezut că vor fi alungați cu scuturile.

În aceste condiții, intervenția forțelor de ordine trebuia să aibă următoarele note profesioniste:

1) Să se desfășoare la rece, altfel spus fără ca jandarmii să vadă în demonstranți un dușman.

2) Să se facă într-un timp mai lung, chiar cu pauze, pentru a îngădui mulțimii să se convingă că nu era o glumă. Chiar trebuie să plece.

Cum a intervenit jandarmeria vineri noaptea am văzut cu toții. Un berbece al forței brute s-a năpustit asupra mulțimii cu gaze lacrimogene, cu tunuri de apă, cu bastoane dînd peste cap tot ce întîlnea în cale.

Urmărind la televizor Operațiunea, am remarcat că, spre deosebire de alte demonstrații din Occident, nici măcar huliganii n-au opus rezistență jandarmilor. Altfel spus, ei n-au dat cu pietre, cu cocktailuri Molotov. Și cu toate acestea, jandarmii s-au purtat cu mulțimea ca și cînd ar fi fost în totalitate alcătuită din vandali.

Propaganda PSD nu contenește să suțină că așa se întîmplă și în Occident. Pe lîngă faptul că e o imbecilitate să iei apărarea forței în relație cu cetățeanul, cei care susțin astfel de lucruri ocolesc să spună că:

1) În Occident față de orice mișcare neautorizată, acțiunea e în forță. Cei care participă la ea știu din start că se vor trezi cu jeturi de apă și gaze lacrimogene. De aceea, în Occident, dacă sînt protestatari pașnici neautorizați, aceștia o rup la fugă la ivirea forțelor de ordine. Cei care rămîn, rămîn pentru a se bate cu forțele de ordine.

2) Forțele de ordine se confruntă cu demonstranți specializați în luptele de stradă. De aceea, reacția forțelor de ordine e violentă. Ca față de un adversar care s-a angajat conștient în luptă.

Așa cum am mai scris, din ianuarie 2017 pînă în 10 august 2018, protestele neautorizate s-au ținut lanț. Nu de puține ori, protestatarii au blocat circulația, au pornit-o pe Magheru sau pe Victoria, au înconjurat Palatul Parlamentului. Să zicem că după mitingul spontan de după emiterea Ordonanței 13, Jandarmeria n-a mai putut interveni în Piață pe motiv că demonstrațiile sînt neautorizate. Mai ales cîtă vreme demonstranții ocupau, chiar dacă ilegal, doar scuarul. Demonstranții au ocupat însă carosabilul, chiar și cînd numărul nu impunea asta, au blocat circulația pe Magheru sau pe Calea Victoriei. O mînă de huligani au dat jos, de Crăciun, schelele unui orășel al copiilor decis de Primăria Capitalei . Jandarmii n-au interveni la acest act huliganic. Lăsau impresia că sînt gata să-i ajute. Se privatizase Piața Victoriei, fără s-o știm noi. Între demonstranții luni în șir, în Piața Victoriei puteai vedea mînă de cetățeni care transformaseră spațiul public într-o poiată a lor. Ședeau pe șezlonguri, tăifăsuiau, se hîrjoneau, din cînd în cînd fluturau steaguri. Dacă un grup de cetățeni normali ar vrea să ocupe o altă Piață, pentru a pune de o nuntă sau de o petrecere, mai mult ca sigur polițiștii i-ar lua pe sus. În Piața Victoriei, picnicul protestatar n-a fost o clipă deranjat de forțele de ordine.. Au fost apoi o mie și una de provocări ale unor persoane fără viitor care și-au făcut o glorie din încălcarea ordinii publice. Nici acestea n-au fost sancționate. În numele dreptului că împotriva Guvernului poți protesta încălcînd orice lege.

Și deodată, vineri noaptea, la 23 și 11, Jandarmeria își amintește că Legea trebuie respectată și purcede la evacuarea Pieței. Nu oricum, ci în doi timpi și trei mișcări. Cineva cu umor, dintre cei cu care discut la telefon, mi-au răspuns în glumă cînd am întrebat De ce 23 și de ce atît de repede? că Klaus Iohannis voia să se culce și n-avea de gînd să stea treaz după miezul nopții.

De ce 23? m-am întrebat chiar cînd urmăream semnalele luminoase ale Jandarmeriei. Unii au răspuns că 23 e ora la care mitingurile se încheie prin lege. Păi mitingul oricum era ilegal, cum să crezi că după 23 devine și mai ilegal? Alții au făcut trimitere la avertismentele de pe facebook că după 23 se va scrie Istorie. În ce sens? m-am întrebat atunci. Ce știau Jandarmii că urma să se întîmple dacă mulțimea mai rămînea în Piață? Era luată cu asalt clădirea Guvernului? Ei și! Însemna asta că pica și Guvernul, care nu e tot una cu clădirea?

Dezvăluiri ulterioare au arătat că intervenția de la 23 și 11, intervenția în forță, evacuarea Pieței transformată în Spargere a mitingului și-au avut cauza într-o uriașă intoxicare a Jandarmeriei. Atît maiorul Laurențiu Cazan, comandantul dispozitivului din Piață, cît și colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei au arătat că dispoziția de evacuare a Pieței s-a luat după ce Jandarmeria primise prin 112 informația că a fost vandalizat restaurantul Springtime de lîngă Calea Buzești. Potrivit celor apărute în Presă, la fața locului sînt trimiși Polițiști din SIAS (Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției). Jandarmii primesc informația că aceste echipaje sînt atacate și solicitarea de a interveni. Două detașamente de jandarmi din forțele speciale, din care face parte și jandarmerița, sînt trimise în ajutorul Poliției. La întoarcere, doi jandarmi, un bărbat și jandarmerița, sînt atacați pe neașteptate. Are loc transmisia în direct la televiziuni.

Multe dintre datele ulterioare aruncă episodul în zona obscurității totale. Tînăra iese din spital mult mai repede decît cerea imaginea de paralizată. Nici la ieșire, nici după nu dă nici o declarație, deși Jandarmeria ar fi prima interesată ca opinia publică să afle relatarea de la victimă. Nici pînă acum Jandarmeria nu ne-a explicat misterul. Sigur e că secvența cu cei doi jandarmi întinși la pămînt, transmisă de televiziuni, ajunge la dispecerat. Pe baza lor și nu a comunicării jandarmilor în civil de pe teren, se decide intervenția. Concomitent, toți jandarmii află că doi colegi au fost călcați în picioare, că se pregătește un asalt asupra tuturor jandarmilor.

Avem astfel explicația intervenției neobișnuite:

1) Jandarmii își fac o chestiune personală din lovirea demonstranților.

2) Piața e evacuată în viteză de teama unei măcelăriri a jandarmilor.

E limpede că momentul cheie al Tulburărilor e cel pe care l-am putea numi episodul Springtime.

Acest moment e unul tipic de manipulare profesionistă. Cine și de ce a făcut manipularea?

Ne-am putea lămuri dacă autoritățile ar investiga:

1) Cine a sunat la 112 în chestiunea Springtime?

2) Cine din Poliție i-a manipulat pe Jandarmi?

Parchetul General desfășoară o investigație la lumina zilei în legătură cu abuzurile Jandarmeriei.

De remarcat că:

1) Nimeni nu se ocupă de instigatori. E atît de lipsit de importanță să aflăm cum de au ajuns instigatorii din presă la îndemnul Măcelăriți-i pe jandarmi?

2) Nimeni nu se ocupă de persoanele violente din Piață, cele care au provocat jandarmii.

Un mare mister îl reprezintă acțiunea celor care au bătut jandarmerița. E curios că în timp ce Parchetul livrează presei documente din ancheta menită a dovedi abuzurile jandarmilor, despre ancheta privind bătăușii jandarmeriței nu se scurge nimic.

Nu cumva arestarea lor preventivă a avut drept scop blocarea oricărei posibilități ca aceștia să vorbească?!

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: