
Femeile legionare de top, destine diferite. Legionarii respectau femeia dar îi confereau statutul de gospodină și de mamă.
Femeile legionare trebuiau să țină post și să aibă ca ideal de frumusețe, imaginea Maicii Domnului. Adică, trebuiau să evite pudra, rujul, oja de unghii.
Femeile legionare: „Comandantele de Cetățui” : Nicoleta Nicolescu și Lucia Trandafir, destine diferite
Femeile legionare au avut și ele funcții de conducere. Cuiburile legionare au fost strict pentru bărbații de peste 22 ani. Femeile de peste 20 ani au intrat în „Cetățui”. Nicoleta Nicolescu (1912-1939) se născuse la Craiova. A fost comandanta „Cetățuilor” în perioada 1930-1936. A studiat Filosofia la Universitatea din București. A murit în timpul prigoanei lui Carol al II-lea, la 10 iulie 1939. A fost o femeie la opinia căreia Căpitanul ținea.
Lucia Trandafir (1914-1980) era din București. A studiat Medicina. S-a logodit cu un legionar. A avut doi frați în Legiune. Unul dintre ei, Ion Trandafir a fost în grupul Decemvirilor, fiind executat la Tâncăbești. A preluat ștafeta de la Nicoleta Nicolescu. A fost închisă ăn 1939-1940 în Bugeac. A fost eliberată, după cedarea Basarabiei în 1940 și a participat la acțiunile contra lui Carol al II-lea. Activă la Rebeliunea Legionară, după eșecul acestei rebeliuni, ea s-a refugiat în Germania. De acolo, ea a reușit să ajungă ulterior în SUA. A profesat ca medic în Lakewood Ohio, până la moartea ei, la 3 iulie 1980.
Femeile legionare: Elena Ilinoiu, viitoare Codreanu - soția Căpitanului Codreanu
Elena Ilinoiu. între femeile legionare a fost foarte respectată ca soția Căpitanului. S-a născut la 2 decembrie 1902, la Dedulești, Brăila. Fiică a unui funcționar de la CFR, a urmat cursurile Facultății de Litere unde l-a și cunoscut pe Corneliu Zelea Codreanu student la Drept.
În intervalul 1925-1927 va avea o relație cu fondatorul Legiunii, Corneliu Zelea Codreanu. Se vor căsători civil la Huși, iar la 14 iunie 1925, lângă Focșani, se vor cununa religios, cu o procesiune de 100 000 oameni în straie naționale, cununiile având svastici, naș fiind A.C. Cuza. Cuplul va adopta o fetiță, Cătălina. Exemplul ei era urmat de toate femeile legionare. A fost membră a organizațiilor legionare de femei, denumite Cetățui.
Elena și Cătălina au fugit în Germania, unde au stat până în 1940, când Horia Sima a devenit lider al Gărzii de Fier și membru în Guvern. Elena Codreanu a primit un automobil de la Ministerul Înzestrării Armatei, locuind la Huși. Rebeliunea legionară din ianuarie 1941 nu a afectat-o, după înăbușirea acesteia de către generalul Atonescu ajutat de Armată. Ea a deținut un debit de tutun și a păstrat dreptul asupra acestuia. Va rezista timp de 6 ani, după venirea comuniștilor din 1944 până în 1950, când a fost arestată și i s-a confiscat mașina.
Elena Codreanu - Praporgescu
Perioada 1950-1963 a găsit-o pe Elena Codreanu în mai multe închisori, Târgșor, Mislea, Oradea. S-a bucurat și în perioada arestului și domiciliului forțat de respectul legionarilor ca fiind soția Căpitanului A avut domiciliu forțat la Lățești în Bărăgan, unde era și soția mareșalului Antonescu. După 1964, s-a căsătorit cu fiul generalului David Praporgescu, un colonel numit Constantin Praporgescu. Elena Ilinoiu Codreanu Praporgescu se va stinge la București, la 5 septembrie 1994.
Iridienta Codreanu Moța (sora Căpitanului- soția lui Ionel Moța) și Lucia Grecu
Iridienta Codreanu a fost una din femeile legionare care nu au avut un rol preeminent. Deși era sora Căpitanului, a preferat să păstreze statutul de soție a lui Ionel Moța, fondator al Legiunii și membru al Grupului Văcăreștenilor. Cei doi s-au căsătorit la 18 august 1927. Au fost căsătoriți până la moartea lui Moța, la Majadahonda, la 13 ianuarie 1937. Din căsătoria lor, au rezultat doi copii, Mihail și Gabriela.
O altă activistă legionară. cu un rol foarte important, a fost Lucia Grecu (1912-1939). A fost licențiată în Fizică și Chimie. S-a remarcat îm managementul activității „Cetățuilor”. Arestată la 29 ianuarie 1939, a fost bătută și torturată de Siguranță. La 5 februarie 1939, corpul ei a căzut de la etajul 2. Oficial s-a menționat că a fost vorba de sinucidere, dar camaradele sale legionare și-au arătat convingerea că a fost asasinată.