Nu m-am mai simţit atât de umilită niciodată
Malmö este oraşul cu cel mai ridicat procent de imigranţi musulmani, în ţara cea mai progresistă din Uniunea Europeană, Suedia.
Amanda Hanson, o frumoasă şi blondă de 19 ani, s-a urcat în autobuzul 3 plin de pasageri: ”Era o zi călduroasă – a scris ea pe Facebook – mi-am adaptat îmbrăcămintea la temperatură şi m-a îmbrăcat cu o pereche de pantaloni scurţi şi o bustieră, înnodată  în faţă. Arăt biletul, şoferul mă opreşte. Nu te poţi îmbrăca astfel în autobuzele noastre. Este regula companiei. Arăţi prea multe…Mai întâi acoperă-te cu ceva şi te poţi întoarce. Cobor furioasă, îmi vine să urlu şi să plâng. În viaţa mea nu m-am simţit atât de umilită”.
Cazul s-a răspândit imediat în media suedeze
Compania de autobuze a cerut scuze Amandei: „nu avem niciun regulament care să impună pasagerilor cum să se îmbrace”. Deocamdată a fost  suspendat şoferul cu pricina care „n-a acţionat din motive culturale şi religioase”. Nu este menţionat numele său, etnia sau credinţa. Se pare că este un angajat serios, de 20 de ani în serviciu, fără nicio reclamaţie. „Va trebui să fie supus unui curs special de pregătire şi reciclare”.
În acel autobuz erau şi mulţi musulmani care s-au solidarizat cu tânăra
 În Malmö locuiesc mulţi musulmani şi de multe ori se nasc tensiuni. Dar iată un protest al lui Sara Mohammad, musulmană, preşedinta Asociaţiei feministe: ‘‘Nimeni, nici măcar un şofer, nici un soţ, un tată sau un frate, nu ne poate spune cum să ne îmbrăcăm. Corpul nostru e al  nostru, nu se discută în acest sens”. 
Pe Web circulă mesaje, aproape toate critice: ”Şoferul acela – scrie cineva sub pseudonimul Beretta –  a aplicat legea sharia (lege islamică), este de nepermis”, titrează Corriere della sera.

Te-ar putea interesa și: