Evenimentul Zilei > Actualitate > Femeia fără chip, spaima loteriilor americane
Femeia fără chip, spaima loteriilor americane

Femeia fără chip, spaima loteriilor americane

De patru ori a câştigat texana Joan Ginther la loterie, sumele adunate ducând la un total de 20,4 milioane de dolari.

Dacă sunteţi în mijlocul unei furtuni cu fulgere, ţinând o umbrelă metalică în mână, pe marginea unui vulcan ce stă să erupă, cu siguranţă v-aţi dori să o aveţi pe Joan Ginther alături. De ce? Simplu. Joan este cea mai norocoasă femeie din lume.

A câştigat nu mai puţin de 20,4 milioane do lari, prin patru lovituri date la câţiva ani distanţă la loteria din Texas, ultima oară la începutul acestei luni, când a câştigat 10 milioane de dolari. Un matematician a calculat că probabilitatea de a se întâmpla aşa ceva este atât de mică încât nu există un cuvânt folosit uzual pentru a denumi această cifră. E vorba de o şansă la 18 urmat de 24 de zerouri.

Nu vă gândiţi la scheme complicate, la pariuri sportive, la abilităţile extraordinare ale texanei. Joan Ginther s-a îmbogăţit pur şi simplu răzuind lozuri.

Trage lozuri din acelaşi loc

Primul tun dat de Joan a fost în 1993, un câştig de 10,8 milioane de dolari la loterie pe care l-a împărţit cu alt norocos. A ales să-şi ia banii din primul câştig în rate, împărţite de-a lungul a 19 ani. O precauţie care nu era necesară în cazul ei, cum s-a dovedit în viitor.

La vremea respectivă, Joan Ginther trăia în orăşelul Bishop, cu 3.500 de locuitori, din Texas, ea devenind cel mai cunoscut rezident din istoria localităţii. Amănuntul este foarte important, deoarece se pare că femeia joacă la loto, şi de 20 de ani trage lozuri din acelaşi loc. Este vorba despre Time Market, o benzinărie cu minimarket din Bishop. Sun Bae, proprietara micii afaceri, este cea care i-a vândut ultimele două lozuri câştigătoare, scrie Associated Press.

Aceasta îşi aminteşte că Joan cumpără des lozuri. Faima Time Market din Bishop a ajuns în toate colţurile Americii, zilnic zeci de persoane aşezându-se la rând pentru a cumpăra lozuri. Recent, povesteşte Bae, a început să primească şi solicitări de a livra lozuri prin poştă doritorilor de la mii de kilometri, însă practica este ilegală. "Este o femeie foarte generoasă. A ajutat mulţi oameni", mai spune norocoasa vânzătoare de lozuri.

Misterioasa norocoasă

De mai mulţi ani, Joan Ginther locuieşte în Las Vegas. Când s-a mutat din Bishop, şi-a donat casa unei organizaţii de caritate. De altfel, în oraşul natal, Joan are şi faimă de binefăcătoare. A cumpărat un microbuz pentru biserica locală, a ajutat o familie care administrează motelul Days Inn să-şi păstreze afacerea şi în general n-a fost zgârcită cu nimeni. Sun Bae spune că, deşi conduce un Nissan vechi, odată a văzut-o cum a cumpărat o maşină nouă unei familii mai puţin norocoase din împrejurimi.

Este posibil să fie şi alte astfel de gesturi, însă Joan a făcut tot posibilul să nu apară în public. Singura dată când a făcut o declaraţie pentru presă a fost atunci când autorităţile locale din Las Vegas doreau să instaleze un trenuleţ turistic prin cartierul său. "M-am mutat aici pentru că doream o casă frumoasă, cu o vedere frumoasă. Nu m-am aşteptat să fie un trenuleţ plin cu turişti care să treacă pe aici în fiecare zi", a declarat Joan.

Nu se ştie exact cât de mult joacă femeia, dacă "investeşte" sau nu în norocul său, însă ea are un atu în plus, probabilităţile fiind de partea ei. Şi-a luat doctoratul la Stanford University în 1976 şi a predat câteva decenii la universităţile americane. Aţi ghi cit! Joan Ginther este profesoară de matematică.

SPOR LA RĂZUIT

Câştigurile şi probabilităţile

  • 1993, 5,4 milioane dolari – câştig la loto, probabilitate 1/15.800.000
  • 2006, 2 milioane dolari – câştig la loz răzuibil, probabilitate 1/1.028.338
  • 2008, 3 milioane dolari – câştig la loz răzuibil, probabilitate 1/909.000
  • 2010, 10 milioane dolari – câştig la loz răzuibil, probabilitate 1/1.200.000


ALT NOROCOS

Fenomenul din Canada

Deşi nu a adunat încă suma totală câştigată de Joan Ginther, canadianul Sergio Ndabene o poate concura pe americancă la titlul de cel mai norocos om din lume. Ndabene a câştigat între 2004 şi 2009 nu mai puţin de cinci mari premii la loteria canadiană, un total de 17 milioane de dolari.

Majoritatea câştigurilor lui Ndabene sunt la 6 din 49, joc la care canadianul completează sute de bilete în fiecare săptămână. O făcea şi înainte de primul pot de un milion de dolari pe care l-a “umflat" în 2004.