Evenimentul Zilei > International > Femei seropozitive, sterilizate cu forța în spitale
Femei seropozitive, sterilizate cu forța în spitale

Femei seropozitive, sterilizate cu forța în spitale

Aproximativ 50 de sud-africance, infectate cu HIV, au fost sterilizate forțat în spitalele din Africa de Sud.

O anchetă realizată de două organizații pentru apărarea drepturilor omului a dezvăluit, luni, o realitate șocantă din spitalele Africii de Sud.

Această anchetă a fost lansată în 2015, când două organizații pentru drepturile femeilor au informat Comisia pentru egalitatea de gen din Africa de Sud (CGE) cu privire la aceste cazuri documentate de sterilizare forțată, scrie AFP.

„Toate femeile care au depus plângeri au fost femei de culoare, care erau preponderent purtătoare de HIV”, a declarat președintele CGE, Keketso Maema, citat în raportul prezentat luni.

„În timp ce erau pe punctul de a naște (…) au fost obligate, forțate să semneze formularele despre care au aflat ulterior că erau formulare de consimțământ care permit spitalului, prin diferite mijloace, să le sterilizeze”, se arată în raportul menționat.

Anchetatorii au descoperit că personalul spitalului le-a amenințat pe aceste femei că nu le va oferi îngrijiri medicale dacă nu semnează aceste formulare.

Unele femei, potrivit acestui raport, au declarat că au primit aceste formulare atunci când treceau prin momente de „durere extremă” în timpul cărora nu au putut înțelege pe deplin conținutul acestor documente și ce semnează de fapt.

Comisia a concluzionat că aceste femei au fost expuse unor încălcări grave ale drepturilor omului și au suferit un „tratament degradant”.

Numărul total de persoane care trăiesc cu HIV în Africa de Sud a crescut de la aproximativ 4,64 milioane în 2002 la 7,97 milioane în 2019, conform statisticilor guvernamentale.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: