Evenimentul Zilei > International > FBI: China are „preferințe” în alegerile prezidențiale americane
FBI: China are „preferințe” în alegerile prezidențiale americane

FBI: China are „preferințe” în alegerile prezidențiale americane

Pentru Christopher Wray, directorul FBI, campaniile coordonate de Partidul Comunist Chinez reprezintă „cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru securitatea Statelor Unite.

China are „preferințe” pentru următoarele alegeri în Statele Unite, a declarat, marți, directorul poliției federale, care a dezvăluit că va deschide o nouă investigație de contrainformații care implică Beijingul „la fiecare zece ore”.

„Campania de influență dăunătoare a Chinei vizează politicile și pozițiile noastre 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, 365 de zile pe an”, a declarat Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI)  în timpul unei intervenții la  think tank-ul Hudson Institute din Washington.

Pentru Christopher Wray nu există „nicio amenințare specifică” asupra scrutinului  din 3 noiembrie, în cadrul căruia președintele republican Donald Trump va candida pentru un al doilea mandat împotriva democratului Joe Biden.

Dar aceste presiuni „permanente” au, evident, implicații pentru alegeri ”, a spus directorul FBI.

Și chinezii „au, fără îndoială, preferințe”, a adăugat el, fără a spune mai multe amănunte.

În timpul alocuțiunii sale, Christopher Wray  a descris  eforturile crescânde ale Beijingului pentru a pune mâna pe secretele tehnologice americane.

„În zece ani, am asistat la o creștere de 1.300% a cazurilor de spionaj economic care implică China”, a spus el, referindu-se la „unul dintre cele mai mari transferuri de bogății din istoria umană”.

Pe lângă cele 1.000 de astfel de dosare, există mai mult de 1.000 de investigații legate de furtul de date cu caracter personal, intruziuni în cercetări universitare sau presiuni asupra refugiaților disidenți din Statele Unite, a detaliat el.

„Am ajuns la punctul în care FBI deschide o nouă investigație de contrainformații legată de China la fiecare zece ore”, a spus el.

„Chiar acum, China lucrează pentru a pune în pericol (…) cercetările americane privind Covid-19”, a adăugat directorul FBI.

Pentru Christopher Wray, aceste campanii coordonate de Partidul Comunist Chinez reprezintă „cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru securitatea Statelor Unite.

Administrația lui Donald Trump a adoptat în ultimele luni un ton foarte critic față de China, pe care președintele american o acuză că a ascuns amploarea răspândirii noului coronavirus când a apărut în centrul țării, la sfârșitul anului 2019 .

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: