John W. Whitehead de la Institutul Rutherford consideră că acesta este un dezastru tehnologic avansat care va transforma pe toată lumea în suspect.  El a spus: "Când stați pe o bancă într-un parc, vă pierdeți ADN-ul. Poliția poate acum să o captureze și să o salveze într-o bază de date ADN. Dacă participaţi la un meci sau dacă a avut loc o încăierare  în prejma voastră ați putea fi acuzat de o crimă pe care nu ați comis-o niciodată doar pentru că erați într-un loc greșit la momentul nepotrivit"

"Chiar și oamenii care nu sunt acuzați de infracţiuni grave ar putea să şi se înregistreze ADN-ul"

"Oamenii considerați pur și simplu suspecţi  ar putea avea un bagaj genetic stocat într-o bază de date cu acte criminale", John a mai adăugat că, până de curând, guvernul trebuia să respecte anumite restricții privind cum, când și unde ar putea accesa ADN-ul cuiva.  Dar acum, acest proces a fost schimbat cu decizia Curții Supreme a Statelor Unite. Astăzi, viața privată este mai mult decât amenințată".

John mai spune că spitalele iau și păstrează ADN-ul nou-născuților, adesea fără consimțământul părinților   

Cele 50 de state americane controlează toate bazele lor de date ADN, dar tot mai multe date sunt legate de baza de date FBI.  John W. Whitehead spune că oamenii nu trebuie doar să aibă încredere orb în guvern sau în stat și că oamenii ar trebui să pună mai multe întrebări.  El a adăugat: "Adu-ți aminte că FBI-ul a avut o înregistrare pentru al aduce pe Martin Luther King, pentru că s-a opus guvernului în ceea ce privește segregarea".  "De asemenea, au ținut o evidență a lui John Lennon pentru că era împotriva războiului din Vietnam".

"Membrii guvernului nu sunt sfinți, iar FBI nu este cu siguranță. Oamenii trebuie să se ridice și să se răzvrătească înainte de a fi prea târziu, pentru că ne îndreptăm către un stat totalitar orwellian", titrează dailystar.