Favoritii Americii

Favoritii Americii

Senatorul democrat Barack Obama si fostul pastor republican Mike Huckabee au pornit cu dreptul in cursa pentru Casa Alba.

Prima etapa a complicatului proces electoral american, desfasurata joi in statul Iowa, a consemnat si primele surprize in cursa pentru prezidentialele din noiembrie. In tabara democrata, senatorul de culoare Barack Obama

si-a asigurat o victorie lipsita de echivoc, impingand-o pe pozitia a treia pe principala sa rivala, Hillary Clinton. Sustinatorii republicani care s-au prezentat la aceasta prima consultare electorala au avut si ei o optiune surprinzatoare, pe primul loc situandu-se conservatorul Mike Huckabee, un politician din Arkansas aproape necunoscut pe plan national.

Prezenta la urne a fost si ea una record, peste 220.000 de cetateni din Iowa deplasandu-se la sediile de partid, cu mult peste precedentul record, de 124.000 de votanti, inregistrat in 2004. Sondajele din ultimele zile indicau un usor avans al senatorului Obama, insa victoria sa a fost atat de categorica, incat pune sub semnul indoielii sansele lui Hillary Clinton, care, in plus, s-a vazut intrecuta si de John Edwards.

Ne puteți urmări și pe Google News

Entuziasm versus experienta

Senatorul Obama, care spera sa devina primul presedinte de culoare din istoria SUA, a fost laudat nu doar pentru victoria propriu-zisa, ci si pentru discursul plin de pasiune rostit dupa anuntarea rezultatului. „Noi alegem speranta in locul fricii, alegem unitatea in locul divizarii si trimitem un semnal puternic spre Washington ca a venit vremea schimbarii”, a declarat Obama in fata unei multimi de suporteri care aplaudau si bateau din picioare.

Pe ideea de schimbare merge si Hillary Clinton (60 de ani), insa ea accentueaza cartea experientei, care, spune aceasta, ii lipseste lui Obama (46 de ani). „Aceste alegeri vor fi despre optiunea pe care o au oamenii intre un conducator experimentat care vrea schimbarea si un conducator lipsit de experienta care doar vorbeste despre schimbare”, a declarat Mark Penn, strategul de campanie al lui Hillary Clinton.

Dupa inchiderea urnelor in Iowa, toti candidatii au dat fuga in New Hampshire, stat in care vor avea loc marti urmatoarele primare. Sondajele aratau ca Hillary Clinton conduce in acest stat, insa acestea au fost realizate inainte de scrutinul din Iowa, care va da cu siguranta un nou avant campaniei lui Barack Obama.

REPUBLICANII MERG PE CREDINTA

Huckabee - speranta dreptei religioase

Fara bani, fara organizatie, fara experienta in politica externa, dar inarmat cu o credinta puternica, fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee (52 de ani), castigatorul votului republican din Iowa, era pana acum cateva luni un ilustru necunoscut in afara granitelor statului sau. Dupa cateva saptamani de campanie energica, el a reusit sa-l invinga pe mult mai bogatul si mai cunoscutul politician mormon Mitt Romney, care a cheltuit zadarnic milioane de dolari in Iowa.

Lipsit de charisma ori de prestanta unui aspirant la presedintie, fostul pastor baptist Huckabee joaca totul pe credinta. Huckabee afirma ca el crede fiecare cuvintel din Biblie, iar daca va fi ales presedinte va interzice avorturile si casatoriile intre homosexuali.

Totodata, el se opune unui control mai strict asupra armelor de foc, este contra cercetarilor pe celule embrionare si vrea inchiderea granitelor, pentru a pune capat imigratiei clandestine. Fost obez, el a slabit 50 kg, gratie unei diete stricte si a joggingului zilnic.