Născută pe 19 decembrie 1989 la Timişoara, Gloria Martiniuc visează să ajungă medic în străinătate. Astăzi, ea împlineşte 18 ani.Gloria Ştefania Martiniuc a venit pe lume în capitala Banatului, pe 19 decembrie 1989, când mulţimea revoltată ocupase Piaţa Operei. Zeci de mii de revoluţionari timişoreni au cerut, în acele zile însângerate, libertate şi demisia dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Gloria Ştefania Martiniuc împlineş te astăzi 18 ani. Ea s-a născut la Timişoara, în zilele Revoluţiei, pe 19 decembrie. Ajunsă la vârsta majoratului, bănăţeanca ştie că libertatea de care ne bucurăm astăzi a fost posibilă datorită Revoluţiei aprinse când ea venea pe lume. Ca şi alţi tineri de vârsta ei, ceea ce cunoaşte despre acea perioadă se rezumă la relatările părinţilor, pentru că în şcoală nu se predă mai nimic. Nu vrea să-i uite pe eroii-martiri
„Ştiu că în centru s-au adunat mulţi oameni, iar armata a început să tragă şi mulţi au murit. Părinţii mi-au povestit că nu era curent şi că televizorul avea program numai două ore pe zi“, spune Fanny, din amintirile pe care le-a ascultat de la cei dragi. Ea crede că oamenii aveau tot dreptul să iasă în stradă şi să ceară libertate.
„Sigur a meritat. Mulţi oameni povestesc cu drag, dar şi cu durere în suflet despre Revoluţie, dar a fost bine că s-a făcut acea mişcare. Cel puţin, pentru noi, tinerii, a meritat“, este convinsă Gloria. Tocmai de aceea, împreună cu alţi tineri născuţi în timpul Revoluţiei, dar şi alături de alţi timişoreni de vârstă apropiată, Gloria a participat duminică la miting, când s-a comemorat începutul Revoluţiei de la Timişoara, demonstrând în faţa Operei şi a Catedralei Mitropolitane, locul unde acum 18 ani s-au adunat oamenii nemulţumiţi.
La Catedrală, Gloria a aprins lumânări pentru cei care s-au jertfit în decembrie ’89, dar şi pentru cei care au rămas în viaţă pentru a materializa idealurile martirilor-eroi. Gloria Ştefania nu poate reconstitui tabloul vieţii în acea perioadă. „Nu pot să-mi imaginez, acum totul e legat de tehnologie şi aşa mai departe, atunci nu era aşa. Cred că nu aş fi putut să trăiesc atunci“, crede tânăra. Fata afirmă, râzând, că nu vede viaţa fără internet, însă crede că ar putea trăi fără telefonul mobil. Dezamăgită de sistemul de învăţământ
Fata visează să devină medic, cel puţin asta o tentează acum. Ea termină, anul viitor, Colegiul Tehnic „Ana Aslan“, din Timişoara, liceu cu specific sanitar.
Chiar dacă mai ezită între medicină şi relaţii internaţionale, timişoreanca este mai atrasă de halatul alb şi de stetoscop decât de o carieră în diplomaţie. „De când eram mică mi-a plăcut profesia asta, iar pe parcurs am mai făcut unele lucruri legate de primul ajutor. În clasa a VIII-a, de pildă, am participat la concursul «Sanitarii pricepuţi»“, povesteşte, cu mândrie, Fanny.
E de părere că, în ţară, un medic tânăr poate profesa doar din pasiune, fără să se poată realiza şi material. De aceea, eleva se gândeşte serios să plece în străinătate.
„Dacă se schimbă ceva, probabil rămân, dacă nu se schimbă... Şi eu m-am gândit să plec afară, să fac şi facultatea afară. La facultate, aici, în ţară, studenţii îşi plătesc examenele“, spune ea cu dezamăgire. Gloria Ştefania e convinsă că, peste alţi 18 ani, va ajunge un medic de succes, cu carieră şi familie, în străinătate. 19 DECEMBRIE 1989
„Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!“
De la primele ore ale dimineţii de 19 decembrie ’89, muncitorii de la Elba, Electromotor şi Uzina Mecanică s-au strâns în curţile întreprinderilor şi au început să protesteze. Oamenii se plângeau că n-au apă, căldură şi mâncare. Forţele de ordine au blocat porţile, dar n-au rezistat valului de muncitori când aceştia au decis să iasă în stradă. Mulţimea a cerut eliberarea deţinuţilor În câteva ore, în Piaţa Operei s-au strâns peste zece mii de oameni.
Au venit şi cei care îşi căutau la morgă şi la spitale copiii şi părinţii. În piaţă, lumea a îngenuncheat pentru prima dată în memoria victimelor. Demonstranţii au început să scandeze „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!“ şi „Unde ne sunt morţii?“.
Din balconul Operei s-au ţinut discursuri. Protestatarii s-au organizat şi au format Frontul Democratic Român, prima structură revoluţ ionară înainte de căderea lui Ceauşescu. Oamenii au cerut ca dictatorul să demisioneze, deţinuţii să fie eliberaţi, iar morţii să fie daţi familiilor. Câţiva dintre acoliţii lui Ceauşescu, prezenţi la Timi- şoara, s-au întâlnit cu manifestanţ ii, iar după ce au aflat revendicările mulţimii revoltate, au promis că preşedintele Ceauşescu le va răspunde protestatarilor printr-un discurs televizat, după care au plecat în grabă la Bucureşti. ELEVĂ
Nume: Gloria Ştefania Martiniuc
Data naşterii: 19 decembrie 1989
Şcoală: Clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Ana Aslan“
Pasiuni: muzica, filmele, medicina şi diplomaţia
ACŢIUNE
Comemorarea martirilor Manifestările dedicate Revoluţiei continuă astăzi la Timişoara. De dimineaţă va avea loc a XVIII-a ediţie a simpozionului cu tema „Revoluţia Română din Decembrie 1989“. Spre seară, revoluţionarii timişoreni vor pleca spre Bucureşti, pentru comemorarea martirilor căzuţi în Capitală pentru idealurile Revoluţiei.