30 septembrie

 

Fără cultură și educație. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 30 septembrie s-au născut Euripide, Pompei, Deborah Kerr, Michel Aoun, Hans Geiger, David Oistrah, Udo Jürgens, Monica Bellucci, Iuri Liubimov, Martina Hingis, Constantin I. Brătescu, Ion Vova, Elie Wiesel, Dem Rădulescu, Ricky Dandel, Teodora Enache, Martin Cazacu, Andreea Răducan, Marius Urzică.

 

Pe 30 septembrie sunt Sfinţii: Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, Ripisima, Gaiani şi alte 32 de fecioare.

 

„Evenimentul Zilei” din 30 septembrie 1955, acum exact 64 de ani, a fost accidentul mortal al actorului american James Byron Dean. „The Rebel Without Cause” era la volanul unei maşini de curse, un Porche Spyder 550 şi se deplasa către Salinas, unde avea loc o cursă. Mecanicul lui l-a sfătuit să facă puţin antrenament pe drum, să se familiarizeze mai bine cu volanul.

 

După ce au luat amendă pe autostradă, pentru exces de viteză, Dean şi mecanicul Wütherich au luat-o pe drumul curselor 166/33, ajungând pe 466, astăzi 46. La intersecţia lui 46 cu 41 un Ford Tudor Coupe i-a taiat calea lui Dean. Accidentul nu a putut fi evitat şi a cauzat moartea lui James Dean şi rănirea gravă a mecanicului Wütherich.

 

James Dean nu a jucat decât în trei filme mari, dar este mai celebru decât actori care au jucat în o sută de filme. Pentru că el nu a jucat decât un rol – rolul lui, al unui rebel imortal! A fost idolul unui tineret care se ridica împotriva sistemului. Astăzi, uitat, ca mai toate valorile importante. Decât o sută de ani ca un bou, muncind din greu pentru sistem, mai bine douăzeci de ani, trăind periculos și iubind din plin, ca un leu! James Dean avea doar 24 de ani!

 

Luna septembrie se sfârșește cam aiurea în tramvai, lunea. Astfel că dă posibilitatea lunii octombrie (”a opta luna”, sa ne amintim ca demult, demult, anul începea la echinocțiul de primăvară, în luna martie, luna lui Marte) să înceapă tot aiurea, de marți, ziua lui Marte-Ares, trei ceasuri rele. Era mai bine dacă începea de luni, ca o lună cumsecade și cu frică de Dumnezeu. Dar, nu o să ne supărăm din atâta, să ne vedem liniștiți de treburile nostre, superstiții sunt multe…

 

De pe 29 septembrie, seara, și până marți, 1 octombrie, tot seara, este sărbătoarea evreiască Rosh Hashanah, Noul An iudaic.

 

În perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva – se aşteaptă o încălzire trecătoare a timpului, care este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

 

Povestea spune că era, demult, un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

 

Când, ce să vezi, la marginea drumului, un moşneag, bătrân ca vremea. Lui Mioi i se face milă de moş şi îl ia cu el, în căruţă. Moşul-moş, bun de gură şi înţelept, îl trage de limbă pe săracul Mioi şi află ce-l durea. La o răscruce moşul zice să-l lase acolo. Aşa face Mioi, dar apoi se întoarce să-l întrebe pe bătrân de ce l-a lăsat acolo că nu era nicio casă, niciun sat. Dar, nici urmă de moş!

 

Apoi, un glas puternic de au început căluţii să necheze, puternic dar blând, i-a spus lui Mioi: „Pentru că ai dovedit milă faţă de Mine, şi Eu am milă faţă de tine. Ai două săptămâni de vreme bună ca să-ţi treieri grâul!”

 

Şi aşa a rămas de atunci, căci ceea ce face bunul Dumnezeu, apoi numai El poate să desfacă! (Olteanu, Muşlea-Bârlea).

 

De cad nucile şi ghindele înainte de Sân-Mioi, iarna este aproape, se spunea în popor.

 

Eurodeputații sunt îngrijorați de faptul că în noua Comisie Europeană nu mai există portofoliul Cultură și educație. Noul executiv european propus de Ursula von der Layen a suscitat deja multe comentarii, în special în legătură cu crearea noului portofoliu intitulat Protejarea modului nostru de viață european, acordat grecului Margaritis Schinas. Numele portofoliului a șocat o parte importantă a stângii europene care bănuiește că problematica migrației se va regăsi sub umbrela acestui portofoliu. Portofoliul pare defensiv, au afirmat unii eurodeputați, făcând trimitere la migranți și la o Europă asediată.

 

Alți deputați sunt revoltați pentru că a fost suprimat portofoliul pentru Educație și Cultură. Pentru a permite modului de viață european să se dezvolte, este nevoie tocmai de multă educație și cultură, a afirmat Antoine Arjakovski, director în Colegiul Saint Bernard din Paris. Comisia, însă afirmă că nu s-a schimbat nimic, iar educația va fi preluată de comisarul bulgar Mariya Gabriel, care se ocupă de Inovare și tineret. În timp ce cultura va intra în portofoliul Mod de viață european, dar și în atribuțiile altor comisii, fiind împrăștiată și dificil de urmărit în ansamblu. Deputații europeni au anunțat că vor fi foarte vigilenți pe 30 septembrie când va fi audiată Mariya Gabriel, intenția acestora fiind să o determine pe șefa Comisiei să schimbe numele portofoliului acordat acesteia. Problemele se amplifică datorită nemulțumirii artiștilor și creatorilor care se află în plin proces de ameliorare a noii legislații a drepturilor de autor ce ar trebui să îi protejeze mai bine.

 

Ar fi trebuit să comentez, este un subiect generos. Dar, sunt obosit de moarte, au venit la mine niște rude, împreună cu niște prieteni. Prietenii, ecologiștii lui Barna. De fapt, ilustrarea nietkulturnâi din informația precedentă. Demult nu am mai văzut și auzit un amestec pestilențial de ”fake news” de pe net, cu imbecilitatea și prostia proprie unui tineret debusolat, fără familii și cultură și care, în plus nu prea știu de ce spun, ceea ce vorbeau. Erau doar, niște aparate organice de reprodus sunetul. Vorbeau ca să se audă, nici măcar campanie electorală, nu făceau. Au venit ecologiștii lui Barna, au plecat niște sceptici, care își puneau întrebări, pentru că le-am demonstrat că nimic din ce știau nu era adevărat, și că ceea ce știau, era nimic.

 

Vă dați seama câtă energie am consumat timp de două zile ca să pun lucrurile la punct. Dar măcar au recunoscut că în două zile au aflat și învățat mai multe decât în patru ani de Universitate. Pe gratis.

 

Vă mulțumesc mult tuturor și nu sunt puțini, celor care mi-au scris în legătură cu subiectele atinse în weekend. Ba, o doamnă mi-a cerut aprobarea să cuprindă într-o carte istoria cu Joshua Bell, iar doi istorici militari mi-au cerut, de asemenea, permisiunea să publice în analele lor povestea submarinului U-666. Ceea ce am făcut-o, cu multă plăcere, sunt informații adevărate, din surse de încredere.

 

Rupert Murdoch, spunea, într-un articol scurt, cred că de sâmbătă, că gradul de intoxicare, de ”fake news” și ”deep fake news” a ajuns la 95%, în presa de stânga, care constituie 97% din peisajul internațional al jurnalismului. Magnatul spune, că, hărțuiala lui Donald Trump a atins cote de spitalul de nebuni, într-o lume îndobitocită, nepăsătoare și nesimțită, care numai face nicio deosebire între minciună și adevăr, pentru că nu poate, nu are aparatul cultural și cognitiv necesar.

 

Perioade de acestea, de paralizie cerebrală, de imbecilitate generalizată, în care minciuna era luată drept adevăr, au fost multe în istoria omenirii, dar niciodată la asemenea scala, ca în prezent. Poate trecem și peste această pandemie, există mereu speranța, cât timp, mâine, este o altă zi!

 

☼    ♂     ♀

 

BERBEC   Eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole ridicate de potenţialii ostili. Munceşti, te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor. Din nou o zi favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Astăzi, în urma unei discuţii de la serviciu realizezi că stagnezi pe o pozitie profesionala care nu prea se potriveşte cu visele tale. Cu mai mult efort, ambiţie şi noroc poate o să ajungi unde iti doresti.

TAUR    Eşti distrat şi nu te poţi concentra după un weekend distractiv, dar obositor. Conjunctura iţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate moderat ca dar te trezeşti că totul s-a scumpit şi că trebuie să faci economii la coşul zilnic. Seară mai romantică, poate culturală, poate acasă, poate la un spectacol. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Nu te mai chinui, te întrebi degeaba ce să faci!

GEMENI   Configuraţiile benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente negative. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi! Treci printr-o perioadă de oboseală cronică, urmare eforturilor făcute.  Sfatul stelelor e să-ţi oferi o pauză, nu te îngriji de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale.

RAC   Cam obosit şi fără chef. Toamnă monocordă şi cenuşie e de vină! Nu te înhăma la lucruri mai importante, pe care nu le poţi rezolva singur. Un telefon îţi dă unele speranţe, dar nu te grăbi! Domeniul sentimental e avantajat, în sensul unor trăiri, simţăminte noi, dar şi oameni şi locuri pe care nu le-ai mai văzut, poate prieteni vechi, colegi de şcoală, camarazi din trecut. Dimineaţa zilei este foarte dinamică, perioadă  în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei noi. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate.

LEU   Te identifici prea mult cu ceea ce faci. Eşti prea pasionat, şi consumi prea multă energie ca să fii admirat. Nu te consuma pentru gloria şi banii altora, nu mai sunt socluri de statui! O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Pe total o zi activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. Lucrările s-au aglomerat din nou, ai mult de munca şi niciun chef.

FECIOARĂ   Ziua regăsirilor! Fie o persoană pe care nu ai văzut-o de mult timp, fie regăseşti un obiect care înseamnă ceva pentru tine, fie îţi aminteşti de o trăire, ceva care îţi încălzeşte sufletul! Configuraţia planetelor iţi prezice relatii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios. Mai bine du-te la cumparaturi în supermarket sau la o cafea şi o prăjitură cu prietenele, la o vorbă.

BALANŢĂ   Găseşti o mare satisfacţie în ajutorul pe care-l oferi şefului la serviciu, sau în sprijinul unui prieten. Ascultă-ţi vocea instinctului şi fă lucrurile aşa cum trebuie, cu profesionalism! Dacă ai un prag de trecut, atunci astăzi poţi să ai succes, foloseşte-ţi imaginaţia. Noi idei par să se contureze. Totuşi, prietenii te ajută, familia te sprijină, totul pare bun şi avantajat de stele. Dacă nu vrei să ieşi în oraş, poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în familie, cu partenerul, cu vorbe multe la o cină veselă şi sănătoasă.

SCORPION  O zi favorabilă pentru scorpionul cel sentimental. Iţi prieşte o discuţie cu cei dragi, familia şi faci planuri. Prietenii te ajuta astăzi chiar fără să-i rogi de mai multe ori. Veşti bune. Astăzi poţi să prevalezi printr-o mai bună organizare, dar şi prin odihnă suficientă.  Vitaminele şi mişcarea, sportul, te pot ajuta, de asemenea. Începutul săptămânii pare să fie liniştit, chiar monoton. Poţi folosi această zi de luni ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut. S-ar putea să ai nevoie de ajutor calificat!

SĂGETĂTOR   Eşti în plin proces de schimbare, de reaşezare a valorilor tale. Totul pare amestecat şi greu de rezolvat. Nu încerca să o iei pe scurtătură, să nu dai importanţă problemelor tale personale! Mercur, relativ bine aspectat, te ajută să-ţi focalizezi atenţia către o lista de prioritaţi şi să comunici decent fiecăruia ce are de făcut, ca să nu se mai intre în obişnuita criză de timp. Ca să rezolvi conflictul sentimental şi să aplanezi bârfele pe seama ta, trebuie să apelezi la un intermediar neutru, dar bine intenţionat.

CAPRICORN  Poţi să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva, în probleme de muncă, de serviciu. Eşti pe drumul cel bun, trebuie să laşi comoditatea şi probabil că vei reuşi ce ţi-ai propus. Atenţie la o posibilă dispută în familie, la serviciu sau cu partenerul de viaţa. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele sau o întâlnire extrem de importantă şi rupe contactul, cum se zice in armată. Uneori te inşeli în privinţa oamenilor, pentru că iţi faci păreri preconcepute. şi, pentru Numele lui Dumnezeu, nu mai mânca toate prostiile în oraş!

VĂRSĂTOR    Ceva neprevăzut. Trebuie să iei atitudine la serviciu, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară eşti obosit, dar mulţumit. Astăzi nu lua zvonurile drept certitudini. Ai răbdare! Hârtiile semnate astăzi vor fi mai târziu lovite rapid de nulitate, deci nu semna contracte de cablu, donatii pentru nu-ştiu-ce-chestie, convocatorul pentru şedinta de bloc, împrumuturi la bancă! Nu mai da sfaturi, mai ales la serviciu, daca nu ţi se cer şi nu mai vorbi atâta numai despre tine. O parte dintre prietenii tăi te gaseşte obositor si incepe să te ocoleasca! Deci, trebuie să te descurci singur!

PEŞTI   Astăzi, de luni, spune ce ai de spus, nu mai ţine în tine frustrarea şi decepţia!  Într-o lume în care fiecare îşi vede numai de egoismul lui patetic, trebuie să-ţi anunţi sus şi tare interesele tale. Astăzi ai înclinaţia să fabulezi inutil şi să înfloreşti lucrurile. Revino la datele de bază, lasă imaginaţia pe altă dată, sunt chestiuni serioase. La serviciu umblă zvonuri de reorganizare şi nu prea aveţi de lucru. Semn rău! O masă de prânz obişnuită, dar ceva mai insufleţită. Urmată de o după amiază monotonă în care te uiţi la televizor şi nu vezi nimic. Nimic notabil, nimic memorabil, nimic important. Cum să nu fii frustrat?