Evenimentul ZileiOpiniiOpinii EVZFără a recunoaște asta public, regimul Iohannis lucrează pentru alegeri anticipate

Fără a recunoaște asta public, regimul Iohannis lucrează pentru alegeri anticipate

Fără a recunoaște asta public, regimul Iohannis lucrează pentru alegeri anticipate
Am remarcat în numărul anterior, incredibila disproporție dintre ce se pregăteau liberalii să facă duminică seara, după anunțarea exit-pollurilor și ce s-a întîmplat în realitate.

Știind rezultatele, ba chiar și supralicitînd nițel scorul obținut de Klaus Iohannis, PNL socotise c-a venit momentul unei Sărbătoriri cu metafore de gen Revoluție, Moment istoric, început de Eră Nouă, în genul celei din seara zilei de 17 noiembrie 1996, seara turului al doilea al prezidențialelor, cînd s-a anunțat victoria lui Emil Costantinescu: Deschiderea Balconului Universității, manifestații de entuziasm în Piața celebră, transmisia în direct a festivităților din sala Teatrului Național. Duminică seara, n-a fost nimic din toate acestea. Pe 4 noiembrie 2019, seara, Klaus Iohannis debutase astfel:

”Dragi români, victorie. Am reușit să învingem PSD-ul mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani. Niciodată românii nu au votat atât de mult și atât de clar împotriva PSD-ului și acest lucru pentru România înseamnă un pas enorm înainte.” Acum, pe 24 noiembrie 2019, cînd chiar obținuse cea mai mare victorie postdecembristă împotriva PSD, Klaus Iohannis a început astfel: ”România a câștigat astăzi, dragi români. România a câștigat, România modernă, România europeană, România normală a câștigat astăzi. Românii au fost eroii zilei de astăzi, au mers într-un număr impresionant să voteze și acesta este cel mai important câștig pe ziua de astăzi – faptul că românii au mers la vot. Și aici o mențiune specială pentru românii din diasporă, care au mers în număr extraordinar de mare la vot.” Victoria asupra PSD a trecut în plan secund.

Klaus Iohannis a ținut un discurs scurt, din care au lipsit așteptatele țopăieli gen I-am învins! I-am umilit! nimeni dintre cei de pe scenă n-a luat cuvîntul pentru a-l înălța în slăvi, nu s-a destupat șampania. Judecînd după fețele celor din conducerea PNL, decizia de eliminare a Sărbătoririi a fost luată de Klaus Iohannis. Rareș Bogdan din stînga și Ludovic Orban din dreapta Tatălui, își stăpîneau cu greu uluirea stîrnită de surprindere. Dacă ar fi fost șefii Serviciilor secrete n-ar fi avut motiv să fie surprinși. Asta deoarece așa cum s-a întîmplat de-a lungul lui 2019, adevărata echipă de campanie a lui Klaus Iohannis a fost de la SRI și SIE. Drept răsplată Guvernul Meu le-a mărit Bugetele.

Klaus Iohannis va fi fost prevenit, printre altele, că o atmoferă triumfalistă ar fi riscat repetarea unei situații din 1996. Față de o astfel de situație (din 1996) am tras alarma în noiemebrie 1996, chiar în timp ce în CDR și la Președinție nu mai continuau chiotele Victoriei. Am avertizat la vremea respectivă că o astfel de atmosferă a produs în 1928, cînd au venit la Putere Țărăniștii, o prăbușire fatală a noului regim. Luînd în serios declarațiile privind o nouă Eră, românii și-au creat așteptări fantasmagorice de la noul regim. Confruntate în 1928 și în 1996 cu adevărurile realității, aceste așteptări au produs dezamăgirea.

E bine – scriam în 1996 – ca în orice întreprindere a vieții – să nu creezi așteptări deplasate. Emil Constantinescu și CDR au creat și întreținut prin Țopăiala Victoriei iluzia că de-a doua zi după anunțarea rezultatelor în România vor curge rîuri de lapte și se vor ivi lacuri de miere la umbra dealurilor de cozonac. Efectele se știu. Regimul Emil Constantinescu s-a prăbușit fatal și inevitabil. Un semnal asemănător va fi primit și Klaus Iohannis. Nu de la mine, evident. Ciocu Mic în materie de Sărbătorire! A crea iluzia unei Noi Ere e cu atît mai periculos cu cît, practic, scorul obținut de Klaus Iohannis n-a schimbat nimic în structura Puterii din România. Klaus Iohannis a mai obținut un mandat. Prerogativele președintelui au rămas neschimbate.

Parlamentul și-a păstrat raportul de forță de dinainte de alegeri. Singura noutate ar fi capitalul de încredere dobîndit de Klaus Iohannis prin scorul uriaș în raport cu Viorica Dăncilă. E însă – se știe – o avere ce se poate risipi cît ai bate din palme, în România incendiilor emoționale, trecătoare, asemenea unor focuri de paie. Că președintele a fost avertizat și a ținut seamă de pericol ne-o dovedește un anume pasaj din Discurs: „Acuma, după această victorie, sunt multe lucruri de făcut, sunt multe lucruri de reparat. Mă voi implica pentru a crea o nouă majoritate, o majoritate compusă din partidele democratice, care vor duce România spre modernizare, spre europenizare, spre România normală. Și vă promit încă un lucru: voi fi un președinte total implicat pentru România!” Ținînd de un Discurs de lucru și nu de Sărbătoare,

Pasajul a fost interpretat rapid ca anunțul despre crearea unei majorități parlamentare în perioada următoare, după tipicul politicii tradiționale postdecembriste: Luarea unor parlamentari de la alte partide pentru a face o majoritate PNL de strînsură. Marți, 26 noiembrie 2019, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă. Cu acest prilej el a ținut să precizeze ce-a vrut să spună prin noua majoritate parlamentară: „Reporter: Credeţi că alegerile anticipate ar trebui declanşate înainte de vara anului viitor, înainte de o eventuală comasare cu alegerile locale, în primăvară, mai cu seamă? Klaus Iohannis: Acum, eu am declarat, şi rămîn pe această declaraţie, alegerile anticipate sunt o soluţie bună şi ar fi de dorit să se ajungă la alegeri anticipate, însă acum este încă prea devreme ca să ne exprimăm asupra unui termen.

Vedeţi că au loc reaşezări şi în partidele politice, trebuie să avem un pic de răbdare pînă lucrurile se reaşază un pic, voi relua discuţiile mele cu liderii politici şi la final voi concluzioa în ce măsură se pot realiza sau se pot realiza repede alegeri anticipate.” E vorba așadar de implicarea Președintelui în declanșarea de alegeri anticipate. Așa cum am zis în direct la emisiunile care m-au avut ca invitat duminică, 26 noiembrie 2019, alegerile anticipate sînt prevăzute pentru martie 2019. Către anticipate se îndreaptă pas cu pas fără a recunoaște asta public, regimul Klaus Iohannis ( putem vorbi deja de un regim Klaus Iohannis, alcătuit din Președinție, Guvern, Instituții de forță), În perspectiva acestor alegeri PNL își canalizează acordurile cu alte partide. De asemenea, din cîte se vede deja, PNL își va asuma răspunderea pe Legile Justiției.

Asta pentru a cuceri electoratul URS. Pentru electoratul PNL, rectificare bugetară din banii primăriilor. Pentru electoratul PSD, se mută pomenile populiste date de guvernul anterior. De ce vrea Kluas Iohannis să țină anticipatele în martie 2019, înaintea Localelor? 1) Pentru că fiecare zi care trece cu un guvern PNL minoritar sporește zestrea electorală nu numai a PSD, dar și a USR. 2) Pentru că ținute înainte de locale, anticipatele prind USR fără primari. În alegerile parlamentare primarii sînt de neînlocuit. Culmea e că USR se bate pentru anticipate. Se bate pentru a-și săpa mormîntul!


Accesează: