Mitul „ambulanței negre”, care răpește copii, pentru organe, isterizează periodic anumite categorii de populație din România. De la apariția rețelelor de socializare, aceste episoade de psihoză în masă se propagă rapid și se sting la fel de repede cum au apărut. Deși, de fiecare dată autoritățile dau asigurări că fenomenul nu există, din când în când, isteria reizbucnește. Bineînțeles, acest fenomen nu este specific țării noastre, fiind semnalat în mai multe state din zonă chiar și în India.

 O știre falsă asemănătoare a circulat în anul 2012, în Belgia, și vorbea despre trei români care au încercat să răpească un copil în orașul Searing. De asemenea, în 2014, o versiune care circula în Germania vorbea de doi bărbați, români sau bulgari, care au încercat să răpească mai mulți copii, pentru trafic de organe.

Evenimentele de zilele acestea de la Paris demonstrează, însă, că populația țărilor occidentale nu este ferită de psihoze în masă. Numai că, de data aceasta, cocktailul periculos dintre „fake news” și rețelele de socializare a dus la violențe greu de imaginat. Iar „ambulanța neagră” a fost înlocuită de „Duba albă”.

Pentru a ne face o idee despre atmosfera din taberele de romi de la periferia Parisului, reluăm o parte din reportajul realizat de „Evenimentul zilei” în anul 2012 şi al cărei titlu este „Infernul taberei ţigăneşti din Paris”.

Mai lipseau făcliile și furcile

Scenele reprobabile, descrise de presa franceză zilele trecute, în care zeci de persoane înarmate cu cuțite și bastoane, au ars două autoutilitare deținute de romi și un vehicul privat în Bobigny au oripilat opinia publică. Unul din romii români care au căzut victime agresiunilor au povestit pentru presa franceză că îi este frică să mai iasă inclusiv pentru a merge să cumpere pâine, de teama atacurilor.

Timp de câteva săptămâni, au circulat zvonuri false despre o dubă albă care ar răpi copii pentru a-i obliga să se prostitueze sau pentru a le prelua organele. Autoritățile franceze au intervenit. Potrivit mai multor versiuni, cel care conduce mașina ar fi român. Aproximativ 20 de persoane au fost arestate marți dimineață după ce au atacat comunitățile de romi. Aceștia au folosit arme improvizate, informează BBC News.

Pe rețelele de socializare și pe Whatsapp a circulat un mesaj în care se vorbește despre un bărbat într-o camionetă albă (roșie sau galbenă în unele regiuni) care răpește copii. Scopul ar fi acela de a-i obliga să se prostitueze sau pentru a le prelua organele. Mai mult decât atât, în unele mesaje se scrie că mașina este de origine română sau bulgară.

Poliția franceză: este „fake news”

În acest context, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Seine-Saint-Denis a lansat un apel la calm şi a transmis că zvonul legat de „Duba albă” nu e altceva decât „fake news”. Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Seine-Saint-Denis a făcut apel la oameni „să aibă grijă pentru că începe o psihoză”. „Zvonurile conform cărora o dubă albă este folosită pentru a răpi copii nu au nicio bază. Nu a fost dovedită nicio răpire. Nu distribuiţi această informaţie falsă, nu incitaţi la violenţă”, se arată în comunicatul poliției.

Ofiţerii au confirmat că 20 de persoane au fost reţinute momentan în legătură cu violenţele asupra romilor, iar trei persoane au fost puse sub acuzare pentru infracţiuni violente.

 

Confuzie între „Salvaţi literatura’’ și „salvarea neagră”

 În luna iulie 2018, scriitoarea Doina Popescu-Brăila a fost agresată de către un grup de persoane în zona Gării de Nord din Capitală, în timp ce se afla într-o maşină tip ambulanţă cu care călătorea prin ţară pentru a realiza un circuit intitulat „Salvaţi literatura’’. Atacatorii au presupus că este vorba de aşa-zisa ambulanţă care fură copii.

 Scriitoarea cumpărase maşina în scop profesional, pentru a face un circuit prin ţară sub denumirea „Salvaţi literatura”, pe maşină fiind inscripţionate aceste detalii. Polițiștii au mai menţionat că nu există o „Ambulanţă neagră” care ar fura copii.

 

India și ambulanța neagră care fură organele copiilor

Știrile provenite din India, cu ambulanța neagră care fură organele copiilor, au apărut la sfârșitul anilor ’80, până la începutul anilor ’90. „În urma acestor zvonuri mediatizate, care deși s-au dovedit a fi false, s-a creat o lege foarte puternică a transplantului, tocmai pentru a se preveni orice intenție de a se face trafic de organe. Dar nu pot să spun că nu se petrec și evenimente sporadice, evenimente care se regăsesc în presă. De exemplu, în urmă cu mult timp, un bărbat care călătorea în statul Tamil Nadu a fost implicat într-un accident auto, a decedat, iar organele sale au fost prelevate și transplantate unui pacient internațional. Problema a fost că acele organe nu au ajuns la un pacient din India. Zona transplantului fiind una foarte sensibilă, orice astfel de incident se reflectă în numărul de donatori”, a declarat, într-un interviu pentru EVZ, dr. Vasanthi Ramesh, Directorul Organizației Naționale a Transplantului de Organe și Țesuturi, din cadrul Ministerului Sănătății din India.

Citește mai departe: Infernul taberei țigănești de la Paris