Evenimentul Zilei > Actualitate > Fabrica de biblioteci
Fabrica de biblioteci

Fabrica de biblioteci

National Geographic prezintă astăzi, de la ora 14.00, episodul „Ikea”, din cadrul seriei de documentare „Megauzine”.

O echipă a National Geographic călătoreşte prin Europa şi America pentru a ne arăta cele mai cunoscute „Megauzine”.

În cel de-al treilea episod, difuzat astăzi, de la ora 14.00, echipa emisiunii prezintă „megauzina” Ikea, unde se produce aproape orice, de la linguriţe la mobilier pentru living. Cele 10.000 de produse realizate aici atrag aproape 600 de milioane de clienţi pe an.

20 de biblioteci pe minut

Istoria fabricii de mobilă începe la sediul central din Suedia, acolo unde designerii şi maeştrii creează aproximativ 2.000 de prototipuri în fiecare an, în timp ce tehnicienii efectuează circa 50.000 de experimente pentru produsele existente deja pe piaţă sau pentru cele noi.

După ce rumeguşul sau buştenii intră pe la un capăt al insta laţiei automatizate şi ies, la celălalt capăt, sub formă de plăci, acestea sunt imediat expediate către duzina de furnizori din Scandinavia pentru a fi transformate într-un produs clasic al fabricii: biblioteca Billy.

Din „mâinile” a 20 de roboţi, care îmbină, ridică şi plasează fiecare componentă în parte pentru a crea produsul finit, ies, săptămânal, în jur de 130.000 de biblioteci. La fiecare şase secunde, roboţii repetă aceleaşi mişcări, fără oprire, producând 20 de biblioteci pe minut. Ikea a vândut până acum peste 40 de milioane de astfel de biblioteci, pe parcursul a 30 de ani.

O săptămână pentru un R8
În cel de-al patrulea episod, care va fi difuzat marţea viitoare, de la ora 21.00, telespectatorii vor pătrunde într-o fabrică Audi din Germania, pentru a afla istoria modelului R8. Automobilul are două locuri, cu motor central şi cu un şasiu ultrauşor din aluminiu, ceea ce-i permite ca în 3,8 secunde să ajungă la 96 km/h.

Construcţia bolidului durează o săptămână, procesul de construcţie necesită 5.000 de componente, asamblate manual, în cea mai mare parte. În fiecare zi, Audi construieşte 1.100 de maşini, doar 20 dintre acestea fiind R8.

„Megauzine” este un serial al Hoff Productions pentru National Geographic Channels International.

Lamborghini şi Rolls Royce

Prima „megauzină” prezentată de National Geographic a fost Lamborghini. Mai exact, a fost prezentat cel mai rapid model al brandului, Murcielago SV, realizat numai în 350 de exemplare.

Al doilea episod a fost tot despre maşini şi a fost realizat în fabrica Rolls Royce din Anglia. Acolo este nevoie de două luni pentru a realiza un singur exemplar din luxosul model Phantom.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News