Evenimentul Zilei > International > Cine sunt extremiștii maghiari care lansează provocări la Budapesta
Cine sunt extremiștii maghiari care lansează provocări la Budapesta

Cine sunt extremiștii maghiari care lansează provocări la Budapesta

Extremiștii maghiari ai Mișcării de Tineret 64 de comitate au acoperit cu steagul Ținutului Secuiesc stema României de pe gardul Ambasadei Române din Budapesta, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, provocând proteste la București

Mişcarea de Tineret 64 de comitate este una dintre cele mai active organizaţii cu caracter revizionist, rasist şi anti-românesc, care are ca obiectiv declarat refacerea Ungariei Mari, așa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920, prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după Primul Război Mondial.

HVIM a fost înfiinţată în 2001 de politicianul de extremă dreaptă Laszlo Toroczkai, membru JOBBIK (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună – n.r.), iar în anul 2008 Mişcarea pentru Tineret 64 de comitate şi-a deschis filiale şi în Transilvania.

Stema României, acoperită cu steagul Ținutului Secuiesc FOTO: HVIM

Gestul HVIM din noaptea de 12 spre 13 ianuarie vine după ce premierul Mihai Tudose a declarat, în data de 10 ianuarie, într-o emisiune pe tema Centenarului şi a Ţinutului Secuiesc că nici nu poate fi vorba de o autonomie, iar „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”.

Ieri, cu ocazia CEX PSD, Tudose și-a nuanţat declaraţia anterioară, precizând că nu se referea fizic la aleșii locali, care să fluture lângă steag, ci la mandatele lor.

Precedente în Ungaria

Nu este pentru prima oară când HVIM pichetează Ambasada României în Ungaira. Manifestaţii similare au avut loc şi pentru susţinerea „teroriştilor” Istvan Beke şi Zoltan Szocs, judecaţi la Bucureşti, după ce au pus la cale detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat în 2015, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Cei doi au fost condamnați de prima instanță, anul trecut, la câte 10 luni cu suspendare, dar lovitura grea a primit-o HVIM Transilvania, care prin aceeaşi decizie a fost scoasă în afara legii. „Constată că organizaţia fără personalitate juridică pe teritoriul României „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM și Asociația „Szent Laszlo Serege” – CIF 25683642 au caracter fascist, rasist și xenofob în sensul art.2 alin.1 lit. a) din O.U.G . nr.31/2002”, se arată în minuta deciziei instanței.

Reacții la București

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost invitat, ieri, la MAE pentru o discuție serioasă cu privire la incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute, urmând să fie solicitate măsuri de securitate sporite la sediul misiunii diplomatice române, anunța, ieri, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

„Înţelegem drepturile tuturor oamenilor din ţările UE de a se exprima public, însă, în acelaşi timp, vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, astfel încât activitatea ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel”, a precizat Meleșcanu.

MAE a transmis, ieri, un comunicat în care își exprima „preocuparea față de atitudinea provocatoare a Mișcării ‚Celor 64 de comitate” și condamna producerea unor astfel de incidente care urmăresc defăimarea simbolurilor naţionale.

MAE consideră că astfel de acte, ale unor persoane sau organizaţii revizioniste, sunt complet inacceptabile