Evenimentul ZileiJustitieExtrădarea Elenei Udrea. Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au amânat din nou pronunțarea. Decizia va fi luată pe 8 iunie

Extrădarea Elenei Udrea. Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au amânat din nou pronunțarea. Decizia va fi luată pe 8 iunie

Extrădarea Elenei Udrea. Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au amânat din nou pronunțarea. Decizia va fi luată pe 8 iunie
Curtea de Apel din Sofia a amânat din nou decizia în legătură cu extrădarea Elenei Udrea, fostul ministru al Turismului. Judecarea contestației, depusă de fostul ministru, a fost amânată a treia oară. Elena Udrea s-a plâns de condițiile din penitenciarele românești și a spus că viața ei va fi în pericol dacă va ajunge la închisoare.

Curtea de Apel de la Sofia a amânat miercuri, 18 mai, să se pronunțe în cazul contestaţiei depuse  de Elena Udrea, după ce judecătorii din Blagoevgrad au hotărât extrădarea ei în România. Un nou termen a fost stabilit pentru 8 iunie, ora 15.00

Amânarea a fost cerută de avocaţii Elenei Udrea, care speră ca, între timp, la Bucureşti, să se pronunţe o decizie favorabilă în recursul în casaţie de la ÎCCJ cu privire la suspendarea pedepsei. Termenul procesului de la Bucureşti a fost stabilit pentru luni, 23 mai.

Extrădarea Elenei Udrea

Pe lângă condițiile insalubre din închisorile din România, Elena Udrea s-a plâns judecătorilor bulgari că viața sa ar putea fi pusă în pericol dacă este extrădată. Ea a susținut că este o victimă a sistemului politic și că data trecută când a fost închisă a primit amenințări cu moartea. Elena Udrea a declarat a închiriat o locuință în orașul Blagoevgrad, dar și că a depus cerere de azil în Grecia Aceasta este ultima șansă a fostului ministru de a scăpa de punerea în executare a mandatului european de arestare.

Termen limită

Judecarea contestației Elenei Udrea a fost deja amânată de două ori. Procesul a fost programat inițial pentru data de 29 aprilie, la Curtea de Apel din Sofia, dar la cererea avocaților Elenei Udrea, a fost amânat pentru 10 mai. A urmat o nouă amâmare până în 18 mai după ce unul dinre avocații bulgari ai Elenei Udrea a suferit in accident și nu a mai putut ajunge la instanță.

Potrivit legilor internaționale, Curtea de Apel din Sofia trebuie să soluționeze punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele Elenei Udrea în termen de 60 de zile de la reținerea ei. Data limită este 6 iunie.

Unde va fi încarcerată

În cazul în care justiţia din Bulgaria va decide ca Elena Udrea să fie extrădată, aceasta va fi predată autorităților române. Va fi dusă la Penitenciarul de femei de la Tîrgșor, unde va executa pedeapsa de șase ani de închisoare decisă de Înalta Curte de Casație și Justiție  în Dosarul Gala Bute.

Penitenciarul de la Tîrgșor este destinat femeilor care sunt condamnate la închisoare și este cel mai aproape de adresa de domiciliu a Elenei Udrea. Din acest motiv, conform reglementărilor în vigoare, va fi închisă acolo. Elena Udrea va sta singură în celulă și va avea și un televizor. Ea va avea dreptul să muncească pentru a mai reduce din pedeapsă.

Elena Udrea mai are o șansă să scape de condamnare. Avocații eu au depus un recurs în casație împotriva sentinței pe motiv că aceasta a fost pronunțată de un complet constitui nelegal. Procesul trebuia să se judece, luni 16 mai, dar Elena Udrea a refuzat să fie audiată prin video conferință de magistrații români de la Înalta Curte de Casație și Justiție. S-a decis citarea ei în Bulgaria, iar un nou termen a fost fixat pentru data 23 mai.

 

 


Accesează: