Evenimentul Zilei > Justitie > Explodează cazul copiilor sclavi din Maramureș. DIICOT a reținut un funcționar de la Protecția Copilului. Dezvăluiri uluitoare!
Explodează cazul copiilor sclavi din Maramureș. DIICOT a reținut un funcționar de la Protecția Copilului. Dezvăluiri uluitoare!

Explodează cazul copiilor sclavi din Maramureș. DIICOT a reținut un funcționar de la Protecția Copilului. Dezvăluiri uluitoare!

În cadrul anchetei demarcate de DIICOT în cazul de sclavie de la centrul de reabilitare a copiiilor aduși din Germania, procurorii au reținut un funcționar de la Protecția Copilului Maramureș. Marcel Vasile Iusco este acuzat că a acoperit cazurile grave de exploatare a copiilor și adolescenților trimiși acolo de părinți, pe banii statului german. Mai mult, el știa că centrul funcționa ilegal, iar copiii erau obligați să mintă pentru a acoperi abuzurile.

Cazul de sclavie din județul Maramureș capătă noi dimensiuni după ce anchetatorii au descoperit că ororile aveau loc cu complicitatea unui funcționar de la Protecția Copilului Maramureș care trebuia să se ocupe de verificarea acelui centru. Doi cetățeni germani, soț și soție, sunt acuzați de DIICOT că, prin intermediul unui program social finanțat de statul german, au exploatat mai mulți copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

După ce au efectuat, luni, alte percheziții în acest caz, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate au anunțat, în continuarea anchetei din luna august, că „au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților B.C., P.V.A. și Iusco Marcel Vasile, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu”.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, inculpatul Iusco Marcel Vasile, în calitate de funcţionar public, angajat al D.G.A.S.P.C.- Maramureş în funcţia de asistent social, fiind desemnat manager de caz în privinţa serviciului social prestat în cadrul  „Centrului de asistenţă şi sprijin pentru reabilitarea social a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale „Projekt Maramureş”, a permis membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate, aceştia obţinând nestingheriţi foloase patrimoniale necuvenite”; se arată în comunicatul DIICOT.

„În fapt, s-a constatat că, inculpatul, deși avea cunoştinţă că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţail, nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. Totodată, nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în familii, încălcându-se hotărârile judecătoreşti care prevedeau „plasament la Asociaţia Esperando în Centrul din Vişeu” și a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia copiilor, limitându-se la eventuala deplasare la Centrul Projekt Maramureş şi la o simplă discuţie cu persoanele responsabile prezente în centru, fără a face verificări efective cu privire la fiecare copil în parte”, precizează DIICOT.

Copiii, îndemnați să mintă

Procurorii au mai transmis că „din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că inculpații P.V.A. și B.C., angajați ai asociației care administra centrul, au abordat în mod direct minorii de cetățenie germană în vederea preîntâmpinării unor eventuale denunțuri ale acestora cu privire la activitățile concrete la care erau supuși în cadrul PROJEKT MARAMUREŞ şi au asigurat produsul infracțional reprezentat de câștigurile patrimoniale ilegale obținute de inculpatul S.B. ca lider al acestui proiect social prin transferarea unor astfel sume de bani în numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României în vederea îngreunării cercetărilor în cauză şi al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate”.

Anchetatorii au efectuat, luni, 12 percheziții pe raza localității Vișeul de Sus, județul Maramureș, în urma cărora au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei şi înscrisuri susceptibile a avea legătura cu cauza.
În cursul zilei de marți, cei trei inculpați urmează să fie prezentați în fața magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, au precizat oamenii legii

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Sălaj, SIC Ilfov, a ofițerilor din cadrul Serviciul Județean Anticorupție Maramureș şi a jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.