Evenimentul Zilei > EVZ Special > Experimentul care arată cât de hapsâni sunt oamenii, indiferent de statutul lor financiar
Experimentul care arată cât de hapsâni sunt oamenii, indiferent de statutul lor financiar

Experimentul care arată cât de hapsâni sunt oamenii, indiferent de statutul lor financiar

Societatea este într-o continuă schimbare, iar acest lucru devine foarte vizibil de la o generație la alta. Totodată, un singur lucru pare să nu se schimbe: natura umană.

Oricât am evolua din punct de vedere al descoperirilor științifice, un profesor a dovedit că omul nu se schimbă fundamental și că toți avem aceleași porniri egoiste, indiferent de clasa socială din care facem parte.

Experimentul social care arată cum se degradează societatea. Un profesor a lansat o teorie care arată cât de răi sunt oamenii, indiferent de statutul lor

Vă prezentăm experimentul numit „Teoria geamurilor sparte”

Profesorul Philip Zimbardo de la Universitatea Stanford a realizat, în 1969, un experiment îndrăzneț, având convingerea că va demonstra faptul că statutul social nu îi diferențiază foarte mult pe oameni.

Zimbardo a luat două mașini identice și le-a lăsat în stradă în două locuri foarte diferite: una în Bronx, zona rău famată din New York, iar cealaltă în Palo Alto, o zonă bogată din California.

În câteva ore, mașina din Bronx a fost prădată și distrusă.

Mașina lăsată în Palo Alto, în schimb, a rămas intactă.

Până în acest moment, profesorul nu făcuse decât să dovedească faptul că dacă în acea zonă trăiesc oameni cu o situație materială bună – chiar foarte bună, hoția și alte apucături sălbatice se reduc la zero. Însă Philip Zimbardo a schimbat datele problemei.

Când mașina din zona bogată „Palo Alto” era încă nedeteriorată, după o săptămână, cercetătorul a decis să spargă unul dintre geamuri, iar experimentul a luat-o o altă turnură: furtul și vandalismul au redus vehiculul la o epavă. La fel ca în Bronx.

De ce geamul spart, al unei mașini abandonate, într-un cartier liniștit este capabil să declanșeze un astfel de proces? Nu este sărăcia, ci „ceva care are legătură cu comportamentul uman”, a explicat Zimbardo.

„Un geam spart la o mașină abandonată transmite un sentiment de lipsă de reguli. Și fiecare nou atac suferit de mașină reafirmă această idee”, a mai consemnat, atunci, profesorul.

Teoria geamului spart merge mai departe:

Experimentele ulterioare au arătat că, dacă după ce s-a spart fereastra unei clădiri, aceasta nu este reparată, toate celelalte vor fi în curând sparte!

Concluzia oamenilor de știință a vizat comportamentului uman: dacă o comunitate prezintă semne de deteriorare și acest lucru nu pare să intereseze pe nimeni, infracționalitatea se va dezvolta în curând.

Un alt experiment al lui Zimbardo a revoluționat psihologia

Experimentul Stanford (Stanford Prison Experiment) a produs câteva descoperiri senzaționale în domeniul psihologiei umane. S-a descoperit, în urma lui, o schimbare radicală a comportamentului individului în condițiile de viață dintr-un penitenciar. Experimentul a fost inițiat în anul 1971 de psihologul american Philip Zimbardo, de la Universitatea Stanford.

Din cauza escaladării conflictelor, a fost necesar ca experimentul să fie întrerupt mult mai repede decât fusese inițial proiectat. În urma acestui experiment s-au realizat multe documentare care au dus chiar și la modificarea unor legi.