Inregistrarea ilegala a mortii lui Saddam pune in dificultate autoritatile.
Autoritatile de la Bagdad desfasoara o ancheta pentru a descoperi identitatea celui care a filmat ilegal imagini din timpul executiei, transformand spanzurarea lui Saddam intr-o spectacol sinistru care a inflamat furia sunnitilor.
"A fost deschisa o ancheta pentru a determina cine a filmat, cu telefonul mobil, toate momentele executiei", a declarat o sursa apropiata premierului Nouri al-Maliki, citata de AFP.
Autoritatile vor, totodata, sa afle si numele celor responsabili de difuzarea acestor imagini pe internet. La cateva ore dupa executie, televiziunea publica Iraquia a difuzat o secventa fara banda sonora de circa 20 de secunde, filmata de o echipa autorizata, care arata ultimele clipe ale lui Saddam chiar inainte de spanzurare.
O inregistrare ilegala, dar completa a executiei a fost difuzata insa a doua zi pe internet. De o calitate mediocra, imaginile scot la iveala faptul ca anumiti martori prezenti la executie scandau numele sefului radical siit Moqtada al Sadr, cu putin inainte de moartea lui Saddam.
Mai mult decat atat, cativa martori l-au insultat pe Saddam in ultimele sale clipe, iar imediat inainte de moartea lui s-au auzit strigate de razbunare.
"In iad cu tine!", strigau o parte dintre gardieni. Ei au schimbat o serie de replici jignitoare cu Saddam, chiar inainte ca trapa de sub picioarele presedintelui sa se deschida, iar trupul acestuia sa atarne de franghie.
Extrem de jenante pentru premierul Nouri al-Maliki si pentru coalitia siita aflata la putere, aceste imagini au dus la cresterea indignarii in sanul comunitatii sunnite, dar si in lumea araba.
Potrivit unui inalt oficial irakian, ambasadorul american la Bagdad ar fi incercat sa-l convinga pe premierul Nouri al-Maliki sa nu grabeasca executia lui Saddam Hussein la doar patru zile dupa respingerea apelului si sa o amane cu doua saptamani.
Vestea excutiei si a modului umilitor in care a fost tratat Saddam in ultimele sale clipe de oficialitatile siite a provocat imediat un protest violent al detinutilor sunnti de la o inchisoare din Mossul, in nordul tarii.
Saddam, jelit la Tikrit
Dupa trei zile de interdictie decretate de guvern, drumurile de acces catre Tikrit au fost redeschise circulatiei, iar mii de partizani ai fostului presedinte au venit in numar mare sa se roage la mormantul lui Saddam din Aouja, la 4 kilometri sud de oras.
Fluturand drapele irakiene, portrete ale lui Saddam si banderole in memoria "presedintelui erou si martir", pelerinii s-au succedat cu miile, cu ochii in lacrimi si strigandu-si durerea.
La intervale regulate se auzeau rafale de mitraliere trase in aer, ca semn de omagiu pentru defunct. La mormant au venit mai multe delegatii din principalele regiuni sunnite ale tarii: Anbar, Diyala si Mossul.
La Aouja, dar si la Tikrit sau alte localitati din regiune, fieful tribului lui Saddam, strazile au fost invadate de portretele fostului presedinte si de banderole ale formatiunilor sunnite Partidul islamic si Frontul irakian pentru dialog national.
Un dictator cu simtul umorului
Saddam Hussein era "un cititor impatimit", "caruia ii placea sa glumeasca", in timpul detentiei sale, a povestit sergentul american Robert Ellis, infirmierul fostului presedinte in perioada ianuarie-august 2004. "Citea foarte mult", in special Coranul, si "avea un caiet in care scria zilnic si din care imi citea uneori cand veneam la el in vizita".
"Avea un dezvoltat simt al umorului", a asigurat Ellis. Infirmierul s-a declarat foarte dezamagit de vestea executiei: "Credeam ca o sa-l tina in inchisoare pana la sfarsitul vietii, pentru a se evita violentele".
In timpul iesirilor, cand avea voie sa se plimbe prin curtea inchisorii, Saddam lua cu el mereu firmituri pentru pasarele, explicand infirmierului ca el a fost fermier in tinerete si nu a uitat niciodata de unde se trage.
La un moment dat, in timpul detentiei, fostul dictator a facut greva foamei cand gardienii au inceput sa-i paseze mancarea printr-o trapa din usa celulei. "A refuzat sa fie hranit ca un leu in cusca", a mai spus Ellis.
Un pret prea ridicat
In chiar ultima zi a anului 2006, moartea unui soldat texan stationat la Bagdad a adus la 3.000 numarul militarilor americani ucisi in Irak, de la declansarea conflictului, in 2003.
In acest fel, pretul platit de SUA pentru razbunarea atacurilor de la 11 septembrie 2001 il depaseste deja pe cel al victimelor de atunci, respectiv 2.997 morti, aceasta fara a-i mai pune la socoteala si pe cei cazuti pe frontul din Afganistan.
Depasirea acestui important prag psihologic vine pe fondul dezbaterii aprinse privind schimbarea strategiei din Irak. In zilele urmatoare, se asteapta ca presedintele Bush sa anunte o sporire a efectivelor, cel putin pe termen scurt.