Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Târât prin tribunale la 100 de ani. Drama unui veteran de război
Exclusiv. Târât prin tribunale la 100 de ani. Drama unui veteran de război

Exclusiv. Târât prin tribunale la 100 de ani. Drama unui veteran de război

Un bătrân veteran de război, ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, în loc să își petreacă liniștit ultimii ani de viață, se judecă cu propriul nepot pentru un petic de pământ. Evz.ro a obținut detalii în exclusivitate

Exact ca în romanul „Ion” a lui Liviu Reabreanu, pământul reprezintă drama ţăranului român din cele mai vechi timpuri, care este mai mult decât un mijloc de subzistenţă. La sate, domină mentalitatea că oamenii sunt respectați dacă au oarecare agoniseală, fapt ce face ca relațiile sociale să fie tensionate între „sărăntoci” și „bogătani” şi să se dea în permanență o luptă aprigă chiar şi între familii din acelaşi neam.

O astfel de relaţie tensionată ce durează de prea mulţi ani este cea a familiei Iosub, din satul Leghin, comuna Pipirig, județul Neamț. Protagoniști: Gavril Iosif Iosub – unchiul şi Petru Iosub – nepotul.

Nea Iosif Iosub împlinește, în curând, venerabila vârstă de 100 de ani şi după cum se pare nu îşi va petrece liniştit ultimii ani din viaţă. Este veteran de război şi a luptat pentru eliberarea Basarabiei.

A ajuns prizonier de război la ruși, care l-au poreclit Iosif Visarionovici Stalin. A trăit povestea războiului şi a prizonieratului. A fost mobilizat și a ajuns pe front la doar 20 de ani, în 1942. Capturat de ruși, a stat prizonier timp de patru ani într-un lagăr din Caucaz.

Motivul disputei dintre cele două familii este o suprafaţă de teren fâneţe de 2.600 mp aflat în satul Leghin.

Nepotul, Petru Iosub, care se află în litigiu cu unchiul său, Iosif Iosub, din anul 2006 a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro:

„Noi suntem strămutaţi din comuna Hangu, şi eu, şi tata şi Iosif Gavril Iosub, unchiul meu, din anul 1958. Atunci la strămutare s-a dat la fiecare câte 15.000 de mp. Câte 15.000 de mp a avut parte tata, bunica şi Iosif Gavril Iosub.  Tata a fost în partea de la deal, bunica la mijloc şi Iosif Gavril către Ghiţă Iosub”.

În 1958, susține nepotul, „s-au făcut acele titluri de proprietate pe fiecare teren de 15.000 de mp. În 1964 bunica l-a înzestrat pe tata cu 27 de prăjini din terenul ei, a lui Leţ Ana. Acel teren l-a stăpânit tata, Iosub Gavril Ion până în anul 1975. În 1975 m-am căsătorit cu actuala soţie şi tata mi l-a dat mie ca zestre şi mi l-a trecut în Rol la Consiliul Popular de la Pipirig. Şi pe acel teren mi-am făcut casa”.

Din declarația lui Petru Iosub reiese că acel teren, de 2.700 mp, l-a stăpânit până în anul 2006. Care a fost reacția bătrânului său unchi…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: