Exclusiv. Sfânta Împărtășanie va fi dată cu aceeași linguriță, ca în ultimii 900 de ani! Declarație categorică a unui înalt slujitor al Bisericii

Exclusiv. Sfânta Împărtășanie va fi dată cu aceeași linguriță, ca în ultimii 900 de ani! Declarație categorică a unui înalt slujitor al Bisericii ÎPS Teodosie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Modul în care va fi administrată Sfânta Împărtășanie în cadrul slujbelor care se vor desfășura în aer liber a stârnit numeroase controverse. Un înalt prelat al Bisericii, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a precizat clar poziția sa.

Biserica Română a anunţat că, începând cu data de 17 mai, peste tot în ţară Sfânta Liturghie va fi organizată cu participarea credincioşilor în curţile lăcaşelor de cult, credincioşii neputându-se împărtăşi. Reprezentanţii Bisericii au anunţat că va fi amânată Sfânta Împărtăşanie până ce Bisericile Ortodoxe vor pica de acord asupra unei soluţii, în contextul epidemiei de coronavirus, așa suna un anunț difuzat zilele trecute.

Numai că în cadrul emisiunii difuzată la EvZ TV, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a lămurit și poziția sa și a celorlalți membrii ai Sfântului Sinod, fiind întrebat de jurnalistul Radu Popa, realizator "Piața Ideilor":

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cred că sunteți greșit informat. Eu știu că Patriarhul ne-a consultat ca să consolidăm împreună o poziție. Și vreau să vă spun că m-am consultat în fiecare mitropolie cu cineva. Noi am mers, nu știu dacă în unanimitate, dar în majoritate zdrobitoare, că în cazul acesta nu se poate schimba modul Sfintei Împărtășanii. Astfel, noi gândim la fel. Pentru că nu putem gândi altfel! Noi nu avem o dreptate personală. Dreptatea este a lui Dumnezeu. Noi am primit rânduiala de la Dumnezeu și așa o vom ține pentru totdeauna!"

Poziția sa vine în acord cu cea a ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei care se a militat pentru revenirea cât mai rapidă la această rânduială, fiind de părere că schimbarea rânduielilor bisericeşti este nepotrivită, creându-se, astfel, un precedent nedorit pentru schimbări şi mai mari. Referitor la unele cazuri de slujitori ai Bisericii cărora li s-a impus folosirea linguriței de unică folosință în unele țări din Occident, ÎPS Teodosie a spus în direct la EvZ TV:

"Sfânta Împărtășanie este socotită de neatins și cu adevărat Hristos este prezent real, doar în Biserica Ortodoxă. Celelate Bisericii nu au învățătura atât de puternică, atât de categorică, față de Sfânta Împărtășanie. Episcopul Europei de Nord Macarie mi-a spus că va respecta Sfânta Împărtășanie așa cum este ea în Biserica Ortodoxă."

Emisiunea de pe EvZ TV poate fi urmărită aici, de la minutul 29 fiind dezbătută această problemă.

L-am întrebat dacă în cadrul slujbei religioase va folosi aceeași linguriță. ÎPS Teodosie mi-a răspuns:

"Eu personal așa voi face, fiind convins că acesta este adevărul Biseriici, care nu trebuie ascuns, ci afirmat, căci dacă nu este mărturisit rămâne ascuns. Păcatele noastre mărturisite se petcetluiesc cu Sfânta Împărtășanie. De cel puțin nouă secole se împărtășește în acest fel, așa va fi dată și acum, așa cum e rânduiala Sfintei Biserici. Lingurița care este sfințită, face parte din acest complex, Sfântul Mir, Sfântul Potir și nu se poate fără lingurița unică, cu care-i împărtășesc pe toți. Eu așa voi face și nu voi abdica de la tradiția Bisericii".