Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Radu Mazăre, mutat din penitenciarul din Slobozia. A obținut totuși „un bonus”
Exclusiv. Radu Mazăre, mutat din penitenciarul din Slobozia. A obținut totuși „un bonus”

Exclusiv. Radu Mazăre, mutat din penitenciarul din Slobozia. A obținut totuși „un bonus”

Ultima știre despre Radu Mazăre, fostul primar PSD al Constanței, este de la sfârșitul lunii ianuarie. Acum avem una nouă.

Radu Mazăre ispășește în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia. De asemenea, el mai este judecat în alte dosare instrumente de către procurorii DNA. Ultimul în care s-a dat sentința definitivă a fost la începutul anului.

La sfârșitul lunii ianuarie 2021, Radu Mazăre a fost achitat definitiv într-un dosar legat de vânzarea unor terenuri în Mamaia. În prima instanță, el fusese condamnat la şase de ani şi jumătate de închisoare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îi imputau fostului primar un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro. Decizia Curţii de Apel este definitivă.

Prima dată când a fost încarcerat, Radu Mazăre a devenit ocupant al unei celule în Penitenciarul Rahova. La începutul anului 2020, în martie, Mazăre (52 de ani) a obținut mutarea la penitenciarul din Slobozia. Cererea a fost solicitată de el, deoarece familia are domiciliul în Constanța, atât mama, cât și cei doi frați care se ocupă de el. Iar legea permite asta.

Radu Mazăre a solicitat detenția în sistem semideschis.

În ultimele luni, Mazăre a făcut cerere la Administrația Națională a Penitenciarelor de mutare la închisoarea Poarta Albă din județul Constanța, solicitând și detenția în sistem semideschis.

Din păcate, răspunsul a venit acum, dar favorabil fostului primar doar pe jumătate. Conducerea ANP i-a aprobat executarea pedepsei în regim semideschis, dar mutarea lui se va face nu la Poarta Albă, aproape de domiciliul familiei sale, ci la Penitenciarul Jilava.

Pentru următoarea perioadă, Radu Mazăre va citi mai puțin decât a făcut-o în ultimii doi ani de detenție, pentru că va fi scos la muncă.

Reamintim că Mazăre a fost adus sub escortă în România din Madagascar în mai 2019, pentru a executa condamnarea de nouă ani de închisoare.  Acesta, prin avocați, a deschis procese și în România și în Madagascar, arâtând că a fost extrădat ilegal din țara unde are investiții într-un resort turistic. În final, a rămas tot în penitenciarele românești.

Foto: Inquam Photos / George Calin