Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Ne-au dat premiul de consolare! Intră România în Schengen? „MCV a fost o escrocherie” Video
Exclusiv. Ne-au dat premiul de consolare! Intră România în Schengen? „MCV a fost o escrocherie” Video

Exclusiv. Ne-au dat premiul de consolare! Intră România în Schengen? „MCV a fost o escrocherie” Video

După ultimele săptămâni de agonie din cauza olandezilor, suedezilor și austriecilor, e sărbătoare mare. Politicienii se întrec într-un extaz festiv la București: ne-au ridicat MCV-ul! Avem motive de mândrie națională sau ne-au primit din rațiuni pragmatice, poate chiar cinice. Ce spune Maestrul Cristoiu despre Schengen: intrăm în Schengen sau ne-au ridicat MCV doar pentru a ne îndulci amarul unei decizii de respingere?

Maestrul Ion Cristoiu a comentat așa-zisa „mare victorie” a ridicării MCV cu maximă luciditate și simț al realității. În viziunea reputatului jurnalist și analist politic, nu prea am avea motive să celebrăm o performanță națională.

Maestrul le-a stricat petrecerea

Anunțul venit de la Bruxelles este doar o decizie luată pe criterii care au legătură cu războiul din Ucraina, nicidecum cu reușitele extrem de discutabile ale României în consolidarea justiției şi a statului de drept. În ciuda discursurilor triumfaliste afișate de politicienii români, de la ministrul Justiției, Cătălin Predoiu la premierul Ciucă sau șeful de stat, realitatea e mult mai prozaică. România nu a făcut niciun progres autentic în direcția statului de drept, ne-au ridicat MCV-ul din rațiuni strict politice în contexul războiului.

Exclusiv. Iohannis și Ciucă, desființați de Cristoiu! „Nici Ceaușescu nu era atât de sigur!” Video
Exclusiv. Iohannis și Ciucă, desființați de Cristoiu!

„Ridicarea MCV-ului nu are nicio legătură cu realitățile din România. Ni s-a dovedit că acele rapoarte nu aveau nicio legătură cu noi. Abia acum ne dăm seama ce escrocherie  a fost MCV. Lupta împotriva corupției? Să fim serioși. Toate afacerile din pandemie sunt făcute de un singur om, Daniel Tudorache? Să facem o petiție să desființăm DNA-ul. Suntem mai corupți ca niciodată, DNA-ul nu merge. Ne ridică MCV-ul fiindcă e un context internațional”, a argumentat Ion Cristoiu.

O victimă colaterală a ridicării MCV-ul, a observat ironic invitatul, este USR, care astfel și-a pierdut principala temă pe marginea căreia reușea să facă mult zgomot. Însă și numeroase ONG-uri, diverse site-uri mai mult sau mai puțin independente sau lideri de opinie, care „se hrăneau” din fondurile alocate luptei în numele statului de drept și eradicării corupției, vor rămâne fără resurse, a mai punctat cunoscutul gazetar.

Cristoiu: Nu putem lăsa politica externă lui Iohannis și camarilei sale

Invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play de miercuri și-a exprimat, în egală măsură, îngrijorarea că într-un moment de reașezare a granițelor și a sferelor de influență odată cu războiul din Ucraina, România are o politică externă aproape inexistentă, care ne pune în pericol, „nu mai e o politică de siguranță națională”, apreciază Ion Cristoiu.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

„În întreaga zonă miroase a revizionism”, a replicat moderatorul podcastului pe marginea ultimului gest de frondă al lui Viktor Orban, afișarea hărții vechi a Ungariei pe fularul purtat de premierul maghiar.

„Acum totul e posibil. Iohannis să nu se aventureze, nu te mai ajută nimeni. (…) Uitați-vă ce mari schimbări pot fi pe plan mondial. În asemenea vremuri nu pot lăsa politica externă a României, care nu mai e o politică de siguranță națională, lui Iohannis și camarilei sale (…) Noi nu avem politică externă, nu avem ministru de Externe, nu avem ministru la Apărare”, a conchis fondatorul EVZ.

Emisiunea integrală cu Ion Cristoiu:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro