Vasile Pușcaș, fostul negociator șef al României cu UE: MCV a fost un experiment prin care România a devenit cobai. O stupizenie
- Iulia Moraru
- 23 noiembrie 2022, 09:48
Fostul negociator șef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, a vorbit despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) impus țării noastre, subliniind că țara noastră a fost discriminată.
Vasile Pușcaș a evidențiat că MCV-ul impus României odată cu aderarea în Uniunea Europeană a fost o stupizenie, ce nu a făcut decât să ne transforme țara în cobai. Zilele trecute, Comisia Europeană a anunțat că progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din MCV asumate la aderarea la UE, drept pentru care țara noastră scapă de monitorizarea permanentă din ultimii 15 ani.
Fostul negociator șef al României cu UE, despre MCV
Expertul în negocieri internaționale a susținut că MCV-ul a fost inventat de Comisia Europeană, măsură la care a luat parte și cu care a fost de acord Guvernul României.
„Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost un experiment prin care România a devenit cobai, începând cu 2007, evident cu sprijinul autorităților române, să fie impus un sistem de monitorizare a statului de drept, care a devenit la nivelul UE o dispută politică. Această stupizenie inventată de Comisia Europeană și Guvernul României din decembrie 2006 a dus la o politică de discriminare a României prin condiționalități care nu existau înainte și pentru alte state, dar pe care Bucureștiul le-a acceptat”, a spus Pușcaș.
El a continuat și a menționat că la momentul în care în UE a fost introdus sistemul de monitorizare a statului de drept pentru toate țările membre, a devenit evident că România este discriminată, pentru că avea două sisteme de monitorizare.
„Devenise prea clar că este discriminatoriu faptul că România a rămas cu două sisteme de monitorizare. Faci un raport în care sunt toate statele, și un altul în care e numai România și Bulgaria! Este una dintre cele mai mari stupizenii pe care le-a inventat Comisia Europeană cu un guvern național. A fost o înțelegere bilaterală între Comisia Europeană și Guvernul României”, a spus fostul negociator al României cu UE pentru Ziarul Făclia.
România scapă de monitorizarea permanentă
Țara noastră a îndeplinit toate condițiile legate de funcționarea statului de drept și lupta anticorupție și va scăpa astfel de monitorizarea europeană permanentă, inclusă prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Monitorizarea României va continua în cadrul mecanismului privind statul de drept.
Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, fiind vorba despre finalizarea reformei Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.