Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Mărturia lui Mirel Curea: „Eu sunt bunicul «tefeliștilor»!”. Video
VIDEO

Exclusiv. Mărturia lui Mirel Curea: „Eu sunt bunicul «tefeliștilor»!”. Video

1990. Piața Universității. 2018. Piața Victoriei. Două generații diferite de protestatari, aceeași emoție, aceeași manipulare. De asta este convins jurnalistul Mirel Curea, invitatul lui Ionuț Cristache în podcastul EVZ Capital „România lui Cristache”, care a povestit de momentele în care era la rândul său un TFL (tânăr frumos și liber).

„Domnule, eu în 1990 eram un prost. Eram un «tefelist» prost. Eram în Piața Universității, bine că nu m-a dat Cristoiu afară că eram jurnalist la Zig Zag și în loc să stau în redacție să scriu, eu stăteam atârnat, nemâncat, nebăut pe-acolo, pentru că luptam împotriva comunismului. Deci mă ținea acolo un informator, cu două dosare de informator, Marian Munteanu. Veșnica speranță politică a lui Virgil Măgureanu, cu care a avut diverse inițiative politice.”, este de părere Mirel Curea, care își amintește momentul în care a început să pună la îndoială autenticitatea protestul din Piața Universității.

„Hai peste Iliescu la Cotroceni!”

„Dacă vreți să vedeți un «tefelist» prost, eu sunt un fel de bunic al proștilor pe care îi vedeți aici. La un moment dat, eu am făcut gât în Piața Universității. Și am zis: «Stai, mă! De ce o tot frecăm pe-aici. Hai, mă, peste Iliescu la Cotroceni.» Mamă, când m-a auzit Marian Munteanu: «Scoateți provocatorii!» Acolo trebuiau ținuți tâmpiții, ca să fie bine identificați și folosiți la o adică, 13 iunie. Și noi ne băteam cu jandamii. Dacă era o zi să nu vină jandarmii, era o zi pierdută. Dar toți făcusem armată, eram mai bărbăței… Ăștia s-au dus cu copii de câteva luni în cârcă. Sigur, niște agarici, fără o armată făcută, fără nicio pregătire, fără absolut nimic.”, a mai spus jurnalistul.

Pe 10 august 2018, Mirel Curea crede că adevărata miză a protestului a fost răsturnarea Guvernului.

„Dacă s-ar face o anchetă pe bune pentru ce s-a întâmplat acum 4 ani, pe 10 august, ar ieși la iveală niște chestii foarte nasoale. Că au fost adunați acolo de serviciile de informații, că scopurile acolo au fost cu totul și cu totul altele, nu exprimarea unor nemulțumiri. Lumea așa credea, că au venit de bunăvoie. Au fost stimulați și excitați prin metode profesioniste de serviciile de informații.”, a mai adăugat Mirel Curea.

Urmăriți ediția integrală a podcastului „România lui Cristache” pe canalul de Youtube EVZ Capital.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]