Exclusiv. Fața umană a Revoluției din 1989. Povestea tancurilor capturate de tineri pe Magheru. „Ne simțeam Dumnezei!" VIDEO

Exclusiv. Fața umană a Revoluției din 1989. Povestea tancurilor capturate de tineri pe Magheru. „Ne simțeam Dumnezei!" VIDEO Casetele secrete de la Cluj. Ce s-a întâmplat cu adevărat la Revoluție. Sursa foto: Arhiva EVZ

Actorul Mircea Diaconu este eroul a numeroase filme și spectacole de teatru de neuitat. A jucat un rol, poate chiar rolul vieții sale, în cotitura istorică de acum 32 de ani care a schimbat destinul României. Invitatul în emisiunea EVZ Istoric a dat detalii iedite de la firul ierbii, pe care le-a împachetat în trăirea și vorbele meșteșugite ale artistului.

Invitatul jurnalistului Mirel Curea a fost unul dintre actorii – la propriu – ai Revoluției din decembrie 1989. Actorul a mărturisit că se gândește să își adune toate amintirile legate de acel moment istoric într-un jurnal. De mână cu soția sa, actrița Diana Lupescu, Mircea Diaconu a plecat să se alăture, după cum mărturisește tăvălugului spontan care începea să ocupe țara și de care s-a simțit atras ca de un magnet.

„Amestecul de grotesc și sublim era fenomenal"

„A fost o chestie splendidă și tenebroasă. Amestecul de grotesc și sublim era fenomenal. Simpla prezență a mișcat lucrurile. Am simțit cum scutierii strângeau ca un fel de menghină. M-am dus la ei. Chipurile celor cunoscuți deschideau uși. Le-am zis oamenilor să ne mișcăm în cerc. Ne-am mișcat în cerc, ceea ce a făcut să crească cometa. Când s-a făcut seară au început nenorocirile. Aproape târâș am fugit de frică în Piața Universității (n.r. - în blocada din 21 decembrie). Trăgeau sus cu trasoare. Pe 22 decembrie se vărsa Bucureștiul", a povestit acesta în studioul EVZ Play.

Cum a capturat Diaconu și masa de oameni tancurile dictatorului

Invitatul a povestit și o istorie pitorească legată de tancurile puterii comuniste, preluate de revoluționari pe Magheru. „Tot șirul ăsta cu tancuri cu tot a plecat spre Ateneu. Atunci a plecat elicopterul. Ne simțeam Dumnezei".

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eram ca niște copii de sinceri și cinstiți", a completat clipe jurnalistul Mirel Curea. Invitatul a descris și felul în care a mers pe jos până la TVR pentru a duce documente importante. „Aveam o chestie clară în cap: trebuie multiplicate". Ulterior, actorul Mircea Diaconu avea să devină și o figură importantă pe scena civică și politică a țării.

Ediția completă a unui interviu de colecție poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro