Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EZV | Cum a aflat națională de rugby a României că a devenit campioană europeană
EXCLUSIV EZV | Cum a aflat națională de rugby a României că a devenit campioană  europeană

EXCLUSIV EZV | Cum a aflat națională de rugby a României că a devenit campioană europeană

O greșeală tehnică incredibilă a schimbat campioana Rugby Europe Championship 2017 în doar câteva ore. Grație victoriei directe de duminică, 8-7, România i-a suflat trofeul eternei rivale, Georgia

Naționala României a devenit, duminică, campioana Rugby Europe Championship, ediția 2017. Cu șansă, ce-i drept, dat fiind faptul că timp de câteva ore de la victoria cu Georgia, scor 8-7, la București, cei care s-au bucurat, la propriu, pentru titlu, au fost gruzinii.

„Stejarii” au învins, în sfârșit, rivala eternă, Georgia, după o pauză de șapte ani, dar și băieții galezului Lynn Howells s-au bucurat pe gazon, ridicând deasupra capului celebra Cupă „Antim Ivireanul”, care se acordă echipei învingătoare în duelurile directe dintre cele două națiuni. După meci, Georgia fusese declarată câștigătoare a ediției, din postura de lider al grupei.

Moment de Oscar

România s-a clasat pe locul secund, la egalitate de puncte cu gruzinii, dar aceștia din urmă aveau un esaveraj mai bun.

Toate bune și frumoase până la banchetul de seară, unde cele două reprezentative, plus oficiali, au petrecut câteva momente împreună.

A urmat un moment asemănător cu cel de la decernarea Premiilor Oscar, din acest an, când au fost încurcați câștigătorii marelui premiu. Chiar în toiul petrecerii s-a anunțat că România este, de fapt, campioana europeană a ediției 2017, datorită victoriei din meciul direct cu Georgia. „A fost o mare problemă. Seara, la banchet, domnul Octavian Morariu (n.r. – membru al Comitetului Internațional Olimpic și președintele Rugby Europe) a anunțat a d e v ă r a ț i i câștigători. Cu toate acestea, am meritat din plin victoria cu Georgia”, a mărturisit, pentru EVZ, Haralambie Dumitraș, „vicele” FR de Rugby.

Greșeală tehnică

Unde a fost greșeala? A fost de natură tehnică. Site- ul oficial al Rugby Europe a anunțat că „în urmă victoriei României de la Bucureşti, clasamentul de pe site s-a actualizat automat, făcându- se o greșeală tehnică cu consecințe uriașe – trofeul a fost oferit Georgiei la stadion. Noile reguli ale competiției spun că, dacă două sau mai multe echipe au acelaşi număr de puncte, cel mai bine clasată va fi echipa care are cele mai multe puncte marcate în meciurile directe, iar cum competiția s-a desfășurat într- o singură manșă, echipa cel mai bine clasată este cea care a câștigat meciul direct (…)”. Astfel, „Stejarii” s-au clasat, în final, pe primul loc, cu 19 puncte, secondați de gruzini (același număr de puncte), iar podiumul a fost încheiat de Spania (13 puncte).