Declaraţia senatorului PNL Sorin Ilieşiu privind intenţia liberalilor de a susţine o nouă amânare, cu trei luni, a accizei pe carburanţi la negocierile cu FMI din aceste zile, a încins spiritele în USL. Liberalii s-au grăbit să dezmintă această variantă. Astfel, vicepremierul Daniel Chiţoiu, a declarat, pentru EvZ, că Sorin Ilieşiu "a greşit în comunicare".
"Dl. Ilieşiu se referea la amânarea deja în vigoare 01.01-31.03.2014", a mai spus Chiţoiu, în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL Cristina Pocora a declarat că subiectul amânării accizei la carburanţi este " o chestiune de interpretare personală".
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, pentru EvZ, că acest subiect nu a fost discutat în PSD şi că nu a auzit ca acesta să fie punctul de vedere al liberalilor.
Liberalii, ameninţaţi că CAS-ul nu se mai reduce de la 1 iulie
Însă, potrivit surselor EVZ, liberalii au propus PSD, într-o şedinţă restrânsă ca taxa pe carburanţi să nu fie introdusă, aşa cum a propus şi preşedintele Băsescu, dar s-au lovit de opoziţia partidului condus de Victor Ponta. Mai mult, surse liberale au declarat pentru EVZ, că liberalii au fost ameninţaţi că, dacă taxa pe carburanţi nu este introdusă, atunci ei trebuie să renunţe la reducerea CAS cu 5% de la 1 iulie 2014. Altfel, liberalilor li s-a spus că nu există resurse bugetare şi pentru amânarea introducerii taxei pe carburanţi şi reducerea CAS la angajator. De altfel, această măsură este unul dintre principalele mesaje de comunicare ale PNL, care încearcă astfel, să convingă electoratul de Dreapta.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, dar şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au promis în repetate rânduri, după vizita FMI din noiembrie că CAS la angajator va fi reduc cu 5%. "Reducerea contribuţiilor sociale cu 5% este un angajament politic. Este trecut în scris în scrisoarea cu FMI, se va aplica începând cu 1 iulie 2014. Ne permitem din punct de vedere bugetar", a spus ministrul Finanţelor, în urmă cu câteva zile.
Băsescu se opune ferm introducerii accizei
În luna decembrie, urmare a presiunilor făcute de preşedintele Traian Băsescu, care a refuzat să promulge bugetul de stat pe 2014, ce conţinea taxa pe carburanţi, guvernul Ponta a amânat majorarea taxei până la 1 aprilie, deşi aceasta trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Ulterior, pentru că FMI a cerut compensarea veniturilor nerealizate din cauza amânării accizei suplimentare pe benzină şi motorină, premierul a afirmat că veniturile pierdute prin amânarea creşterii accizei la combustibil vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele Băsescu a spus că decizia sa este aceea ca taxa suplimentară la carburanţi să nu se introducă în 2014.
FMI, vizită lungă în România
Delegatia FMI vine in România pentru o vizită de aproape 3 săptămâni, în perioada 21 ianuarie-5 februarie. Principalul subiect de discuţie îl va reprezenta găsirea unor noi măsuri pentru acoperirea veniturilor pierdute din amânarea taxei la carburanţi. "Vor fi discutate măsuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amânarea cu trei luni a majorării accizei la carburanţi, astfel încât să fie asigurată ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", au spus oficialii Fondului.