Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv EVZ. Ministrul Alexe a primit tabla şpagă pentru domeniul lui de 1 milion de euro
Exclusiv EVZ. Ministrul Alexe a primit tabla şpagă pentru domeniul lui de 1 milion de euro

Exclusiv EVZ. Ministrul Alexe a primit tabla şpagă pentru domeniul lui de 1 milion de euro

Ministrul Alexe a primit tabla şpagă, acuză DNA. Începem să desluşim înţelesurile ascunse ale comunicatului DNA, în ceea ce priveşte cercetarea asupra şpăgii pe care a luat-o Costel Alexe, fost ministru al Mediului, acum preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Ministrul Alexe a primit tabla şpagă, precizează DNA.

Şpagă ce a constat în mai mult de 20 de tone de tablă. În documentele trimise de DNA către Cotroceni, pentru ca Iohannis să aprobe începerea urmăririi penale, se precizează sec:

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, instigare la delapidare”.

Care sunt faptele pentru care „persoana”,  fost deputat şi apoi ministru, trebuie cercetat penal pentru că a luat şpagă în perioada martie-aprilie 2020, când „ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic” 22 de tone de tablă? Procurorii spun că tabla a fost primită în „23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”.

Avem, în această formulare eliptică, cel puţin trei necunoscute. Cine este persoana care a luat şpaga? Cine este persoana sau firma care a dat şpaga? Unde s-a dat şpaga, respectiv unde au fost trimise şi apoi primite cele 22 de tone de tablă.

Chia dacă știm deja unele răspunsuri, să le luăm pe rând și să le completăm cu informații.

Persoana era Alexe. Costel, ministrul de Tablă

Prima necunoscută a fost rezolvată repede de către întreaga presă, chiar în ziua în care au fost trimise documentele către Cotroceni. Era vorba despre ocupantul fotoliului de ministru al Mediului, Costel Alexe, în Cabinetul Orban. Nici nu era greu de ghicit. Cine putea da certificate de mediu gratis? Cine fusese deputat? Cine fusese apoi ministru?

Despre traiectoria devenirii lui Costel Alexe am vorbit deja în evz.ro. Unul din cazurile tipice de individ bun de nimic, pus pe căpătuială, care nu poate să realizeze ceva prin forţe proprii, aşa că se agaţă şi el de politică. Devine mai întâi om de casă al unui politician consacrat din zonă.

În cazul nostru, Costel a fost ţucălarul baronului de Iaşi, Relu Fenechiu. Şi el fost deputat şi fost ministru al Transporturilor. În Parlament, se ocupa şi de problemele de mediu. Poate că de aici a deprins Costel dragostea de natură. Tot de la mentorul său a deprins şi dragostea de infracţiuni. Vă reamintim că Relu Fenechiu a fost acuzat şi el de DNA că a dat ţeapă la „Electrica Moldova”, vânzând în perioada 2002-2004 către această societate, transformatoare vechi în locul unora noi. Ţeapă în valoare de 2,8 milioane de euro pentru care a făcut niște ani de pușcărie.

Fenechiu a colaborat cu procurorii

De aici încolo, destinele celor doi, mentor şi elev, vor începe să semene. Lui Fenechiu i s-a mai scăzut din pedeapsa de 5 ani, când a colaborat cu procurorii şi şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar în care era acuzat de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. Doar 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. A fost încarcerat în Penitenciarul Vaslui, fiind eliberat condiționat pe data de 7 august 2017.

Cu Costel, ministrul Tablă, povestea este abia la început. S-a aprobat de către Iohannis începerea urmăririi penale. El spune că este nevinovat şi până la condmnarea definitivă, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. O prezumţie care, din ce date sunt în anchetă, se va îndoi ca tabla.

Şi ca să aducem un argument că Costel (am făcut-o intenţionat) al nostru fără politică era nimic, să spunem că a fost consilier juridic la o firmă de stat, chiar dacă nu avea la vremea aceea studii juridice. Probabil că i-au intuit potenţialul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: