Evenimentul Zilei > EVZ Special > EXCLUSIV EVZ! Ministerul Apărării Naţionale lămureşte cazul achiziţiei de camioane militare. Dotarea Armatei României, paralizată de nemţi
EXCLUSIV EVZ! Ministerul Apărării Naţionale lămureşte cazul achiziţiei de camioane militare. Dotarea Armatei României, paralizată de nemţi

EXCLUSIV EVZ! Ministerul Apărării Naţionale lămureşte cazul achiziţiei de camioane militare. Dotarea Armatei României, paralizată de nemţi

„Evenimentul zilei” trăgea, în urmă cu o săptămână, un semnal de alarmă legat de dotarea Armatei cu tehnică de luptă modernă. Având în vedere faptul că licitaţiile se prelungesc la nesfârşit, din cauza contestaţiilor depuse la licitaţii, Armata României riscă să fie lăsată în „fundu’ gol”. În momentul în care va intra în dotarea militarilor, tehnica va fi deja uzată moral. La solicitarea EVZ, MApN lămureşte cazul achiziţiei de camioane militare, blocat în urma unei contestaţii.

„În data de 02.11.2018, cu o zi lucrătoare înainte de data limită de depunere a ofertelor, împotriva răspunsurilor la solicitările de clarificări transmise de autoritatea contractantă, asocierea SC MHS Truck&Bus SRL cu RHEINMETALL MAN MILITARY VEHICLES GmbH a depus contestaţie pe cale judiciară la Tribunalul Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ și Fiscal (dosar nr. 36773/3/2018) prin care a solicitat, în principal, anularea aplicării procedurii de licitație restrânsă și, pe cale de consecință, obligarea autorității contractante la reluarea procedurii de achiziție în condiții de legalitate și, de asemenea, suspendarea procedurii de achiziție până la soluționarea definitivă a fondului cauzei (prin soluționare de urgență, având în vedere faptul că data de 06.11.2018 era ultima zi pentru depunerea ofertelor, dată limită stabilită prin invitațiile de participare transmise în data de 26.09.2018). Decizia instanței (sentința civilă nr. 7947 din 28.11.2018) a fost de a anula aplicarea procedurii de licitație restrânsă având ca obiect încheierea acordului/acordurilor-cadru de furnizare a produselor „Platforme de transport auto, multifuncțio nale – pe roți”, și, pe cale de consecință, de a relua procedura de achiziție în condiții de legalitate. Împotriva sentinței civile, în temeiul art. 51 alin. (3) din legea nr. 101/2016, Ministerul Apărării Naționale a atacat cu recurs la Curtea de Apel București, prima ședință fiind stabilită pentru data de 23.01.2019”, susţine Ministerul Apărării.

Deschiderea ofertelor depuse

„Având în vedere că până la data de 06.11.2018 ora 09.00 nu s-a primit, în mod oficial, din partea instanței de judecată nicio încheiere motivată privind suspendarea procedurii de achiziție, comisia de evaluare a procedat la deschiderea ofertelor depuse, la termenul precizat prin Invitațiile de participare, în temeiul art. 71 din OUG nr. 114/2011 cu modificările și completările ulterioare. Astfel, în data de 06.11.2018, dintre candidații selectați în prima etapă a procedurii a depus ofertă pentru lotul nr. 1 doar IVECO DEFENCE VEHICLES S.p.A. (n.n. asocierea SC MHS Truck&Bus SRL cu RHEINMETALL MAN MILITARY VEHICLES GmbH nu a depus ofertă, nici la termenul limită stabilit pentru aceasta și nici ulterior)”, afirmă MApN.

29 ianuarie, termen de rezolvare a constestaţiei

 Împotriva Procesului verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din data de 06.11.2018, asocierea SC MHS Truck&Bus SRL cu RHEINMETALL MAN MILITARY VEHICLES GmbH a depus contestaţie pe cale judiciară la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal (dosar nr. 41851/3/2018), prima şedinţă fiind stabilită pentru data de 29.01.2019. La această dată se aşteaptă o decizie definitivă a instanţelor referitoare la contestaţiile/ plângerile de recurs aflate pe rol.

Platforme de transport auto, multifuncţionale

La nivelul MApN a fost fundamentat şi iniţiat programul de înzestrare „Platforme de transport auto, multifuncţionale – pe roţi”, program de înzestrare prioritar ce contribuie nemijlocit la creşterea capacităţii operaţionale a Armatei României, achiziţia urmând să se realizeze etapizat. În prima etapă, respectiv pentru perioada 2018-2027, este prevăzută achiziţia a 3.265 platforme de transport, atât pe şasiu de autocamion, cât şi remorci şi semiremorci, valoarea acordurilor-cadru fiind estimată la 737 milioane EURO, fără TVA, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurilor de achiziţie. Astfel, după obţinerea aprobării Parlamentului, Departamentul pentru armamente, ca autoritate contractantă, a publicat anunţul de participare atât pe SEAP, cu nr. CN1002170 din 10.07.2018, cât şi în JUE, cu nr. 2018/S130-297811 din 11.07.2018. În baza Anunţului de participare, în data de 10.09.2018 au fost depuse 3 candidaturi pentru lotul nr. 1 – 2902 platforme de transport pe şasiu de autocamion şi 5 candidaturi pentru lotul nr. 2 – 363 remorci şi semiremorci. Pentru lotul 1 au fost calificate şi selectate pentru participarea cu ofertă la etapa a II-a a procedurii de atribuire asocierea SC MHS Truck&Bus SRL cu RHEINMETALL MAN MILITARY VEHICLES GmbH Germania şi IVECO DEFENCE VEHICLES S.p.A. Italia.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: